Restaurant De Haai mag niet voortbestaan

Gemeente gooit €15.000 in een putje en 7 mensen raken in de WW

HOORNGIDS | De gemeente Hoorn heeft het huurcontract met de uitbater van de horeca van de Haai niet verlengd. Hierdoor mist de gemeente €15.000 op jaarbasis aan inkomsten en dat in een tijd dat de gemeente afstevent op een begrotingstekort van € 2 miljoen in 2021. Tevens zijn door deze actie 7 werknemers van de Haai werkloos geworden en hierdoor in de WW beland.

VOCHoorn, HOP en Hoorn Lokaal vinden dit een bijzonder kwalijke zaak, temeer daar de aanschaf van de Haai de gemeente de komende jaren al tonnen gaat kosten. De drie lokale politieke partijen hebben daarom art 36 vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders. Zie hieronder.

Onderwerp: huurovereenkomst The Haai Society en exploitatie De Haai

Geacht College,
Bij de behandeling op 30 juni jl. van het raadsvoorstel Aankoop De Haai op het Visserseiland is bij de bijbehorende stukken onder meer de beantwoording toegevoegd van technische vragen van de fractie Hoorn Lokaal.
Vraag 6 luidde: “In het raadsvoorstel staat dat het restaurant tot september in het pand gevestigd zal zijn. - Kan ik daaruit concluderen dat het huidige restaurant geen verlenging van de huurovereenkomst wil?- Is de huur van het restaurant per september opgezegd?”
Antwoord: Ons is bekend dat de huidige eigenaar niet tot verlenging van de overeenkomst over zal gaan. Nu de gemeente (nog) geen verhuurdersrelatie heeft tot de huurders van het restaurant, is hierover geen rechtstreeks contact geweest met hen. De overeenkomst die de huidige eigenaar heeft gesloten met de huurders is een overeenkomst voor bepaalde tijd. Deze overeenkomst heeft een korte looptijd en loopt daarom na de einddatum af.

VOCHoorn, HOP en Hoorn Lokaal hebben van de uitbater/huurder van het restaurant begrepen dat de gemeente het huurcontract niet heeft verlengd. Het koopcontract is recentelijk ondertekend. In de periode tussen het raadsbesluit (30 juni 2020) en de ondertekening van het koopcontract (medio september 2020) heeft in voornoemde periode de uitbater/huurder van het restaurant 2 keer de vraag bij de gemeente neergelegd om het restaurant van de gemeente te mogen huren. En tot 2 keer toe is deze vraag, volgens onze informatie, negatief beantwoord.

Dit brengt VOCHoorn, HOP en Hoorn Lokaal tot de volgende vragen:
1. Heeft de uitbater/huurder in eerdergenoemde periode 2 keer de vraag bij de gemeente neergelegd om het restaurant van de gemeente te mogen huren?
In het raadsvoorstel staat:
De gemeente dient de huurcontracten van de eigenaren bij aankoop over te nemen. Dit volgt uit (dwingendrechtelijke) bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek. De mogelijkheden tot opzegging van deze huurovereenkomsten zijn beperkt.
2. Waarom heeft de gemeente afgezien om een (nieuwe) huurovereenkomst voor (on)bepaalde tijd aan te gaan met de uitbater/huurder van de horeca-ruimte?
In het raadsvoorstel staat:
Tegenover de jaarlijkse exploitatielasten staat een (niet-marktconforme) totale jaarhuur van € 1.905,76 van de drie verenigingen. Daarnaast bedraagt de huursom voor de horecaexploitant, die tot eind september 2020 in het pand zal zijn gehuisvest, € 15.000,- in totaal. Ervan uitgaande dat dit een marktconforme huur is, is de verwachting dat deze huuropbrengsten ook voor de toekomst realistisch zijn. 
De exploitatielasten van De Haai zijn, volgens uw eigen opgave, € 44.500,- per jaar. Deze exploitatielasten zouden, volgens uw eigen opgave, jaarlijks met de huuropbrengsten van de horecaruimte ad € 15.000,- ex BTW verlaagd kunnen worden
3. Waarom wordt de € 15.000 in de raadsstukken genoemd als mogelijke opbrengst, terwijl u “de boot afhoudt” van een potentiële huurder?

De gemeente Hoorn koerst in 2021 af op een negatief begrotingssaldo van € 2 miljoen
4. Hoe denkt het college deze misgelopen € 15.000 te dekken?

Door het niet aangaan van een huurovereenkomst met de uitbater van de horeca zijn 7 werknemers werkeloos geworden en nu in de WW beland.
5. Bent u bereid om op zo kort mogelijke termijn in gesprek te gaan met de uitbater zodat de gevolgen van uw besluit teniet kunnen worden gedaan? Zo neen, waarom niet?

De drie verenigingen betalen nu een (niet-marktconforme) totale jaarhuur van € 1.905,76. Wij hebben begrepen dat deze verenigingen meer ruimte (van het horeca-deel) willen gaan huren.
6. Is het college in gesprek met deze verenigingen?
7. Zo ja, welke marktconforme of niet-markt-conforme huur wordt dan gevraagd voor gebruik van de horecaruimten?
8. Bent u het met ons eens dat, mede gelet op de verwachting m.b.t. de huuropbrengsten van de horecaruimten die u zelf heeft gewekt en gelet op de ernstige economische situatie van de gemeente Hoorn, gekozen moet worden voor een zo hoog mogelijke huuropbrengst?

VOCHoorn, HOP en Hoorn Lokaal zien uw antwoorden met belangstelling en binnen de daarvoor geldende termijn tegemoet.
Met vriendelijke groet,
A.S. Ruppert, fractievoorzitter VOCHoorn
R. Vinkenborg, fractievoorzitter HOP
R. Assendelft, fractievoorzitter Hoorn Lokaal

De Haai De Haai