Faillissement dreigt voor Yarden

Yarden legt geld toe op 390.000 polissen

HOORNGIDS | Yarden, met ruim een miljoen klanten Nederlands grootste uitvaartverzekeraar, dreigt binnen afzienbare tijd failliet te gaan. Marktleider DELA maakte gisteren bekend alsnog af te zien van de eerder aangekondigde overname van haar noodlijdende branchegenoot. De financiële situatie van Yarden is flink verslechterd als gevolg van een recente juridische uitspraak die de verzekeraar verbiedt afgesloten polissen aan te passen.

‘Yarden: waarheen, waarvoor?’ ‘Yarden op weg naar het einde.’ ‘Yarden valt in eigen graf.’ Liefhebbers van leedvermaak kunnen zich de komende tijd uitleven in het bedenken van puntige oneliners. Het voortbestaan van Nederlands grootste uitvaartverzekeraar Yarden hangt aan een zijden draadje. Yarden verkeert al jaren in financiële moeilijkheden als gevolg van de aanhoudend lage rente. Daarnaast is er een ander, nog veel groter probleem: de 390.000 polissen waar Yarden geld op toelegt.

Yarden wijzigt algemene voorwaarden naturapakketpolis 
Hedendaagse polissen keren nabestaanden een vast bedrag uit waarmee zij een afscheid kunnen financieren. Maar de zogeheten naturapakketpolissen die Yarden jaren geleden afsloot, geven de verzekerden het recht op ‘een verzorgde uitvaart’, zonder verdere bijbetaling. Omdat de uitvaartkosten zijn gestegen, zijn deze verzekeringen al jaren verliesgevend. Daarom wijzigde Yarden in juli 2019 de algemene voorwaarden: de jaarlijkse kostenstijgingen zouden voortaan worden doorberekend aan de verzekerden.

DELA neemt ‘uit solidariteit’ Yarden over
Probleem opgelost, zo leek het. Een paar maanden later, in oktober, volgde er nog meer goed nieuws. Aan alle financiële ellende zou een definitief eind komen: Yarden werd ‘uit solidariteit’ overgenomen door een branchegenoot, de Eindhovense coöperatie DELA. ”Nu Yarden op zoek is naar een structurele oplossing, kunnen we – dankzij onze financiële buffers – helpen”, verklaarde Edzo Doeve, directeur van DELA. ”Ik ben er trots op dat onze solidariteitsgedachte - ‘Draagt Elkanders Lasten’ - springlevend is.” 

Solidariteitsgedachte DELA is morsdood
Het kan echter verkeren in het wereldje der uitvaartverzekeraars: bijna een jaar later is die zo barmhartig uitgedragen solidariteitsgedachte alweer morsdood. Niet alle verzekerden gingen namelijk akkoord met de eenzijdige wijziging van hun polisvoorwaarden. Een klein groepje van negentien dwarsliggers stapte naar de kortgedingrechter die hen twee weken geleden gelijk gaf: Yarden is verplicht de oude voorwaarden na te komen. Gevolg: de verzekeraar moet nu honderden miljoenen extra reserveren. De solvabiliteit schoot in het rood.

‘Onzekerheid bij Yarden is te groot’
Omdat het nog jaren kan duren voordat deze kwestie in een bodemprocedure definitief is beslecht, maakte DELA gisteren bekend af te zien van de overname. ”Enorm spijtig”, aldus DELA-directeur Doeve, ”maar als coöperatie zonder winstoogmerk dienen wij de belangen van onze leden voorop te stellen. En dat is precies wat wij nu doen, want de onzekerheid bij Yarden is niet in het belang van onze leden.”

Lot Yarden in handen DNB
Het lot van Yarden ligt nu in handen van De Nederlandsche Bank (DNB). De Wet financieel toezicht geeft DNB het recht om een stille curator aan te stellen bij een verzekeraar die niet aan de wettelijke kapitaaleisen voldoet. Dit overkwam verzekeraar Conservatrix onlangs. Gezien het grote maatschappelijke belang heeft DNB ook de mogelijkheid de regie fermer in de hand te nemen en bijvoorbeeld actief op zoek te gaan naar een overnamekandidaat. Wanneer er geen oplossing wordt gevonden, kan het faillissement volgen.

Uitvaart Uitvaart