Zondebokken huizen

Column van Sjaak Grosthuizen

Voor de één is het zonneklaar en voor de ander blijft het met open mond luisteren naar argumentatie in keurig Nederlands zonder ingewikkelde woorden waar hij nochtans niks van begrijpt. De verkoop van sociale huurwoningen zou goed zijn voor het oplossen van de vraag naar sociale huurwoningen. En ik moet bekennen dat ik, ondanks een redelijke beheersing van de Nederlandse taal, behoor tot de groep luisteraars met open mond.

De commissievergadering van afgelopen dinsdag beloofde verhelderend te zijn. Dat bleek achteraf een belofte die niet het college en de commissie mij hebben gedaan, maar ik mijzelf. De woonvisie Hoorn 2020-2025 die het college van Hoorn en met name de wethouder van in-zo’n-huis-en-wijk-wil-ik-ook-wel-wonenzaken Marjon van der Ven hebben opgesteld heeft mij op dit punt evenmin wijzer gemaakt. Ik houd mezelf voor dat wie niet luisteren of lezen wil het ook nooit zal weten en ik vroeg me dus direct af of ik wel geïnteresseerd genoeg met luisteren en lezen bezig geweest ben.

In de discussie die ontstond tussen met name Jeroen van der Veer van Sociaal Hoorn en Rob Droste van de VVD werd duidelijk dat deze heren vanuit hun diepst gevoelde overtuiging, namens deze fracties en wellicht namens hun politiek gekleurde achterbannen spraken. En het is natuurlijk heel mooi te noemen dat oude uit de tijd gewaande politieke tegenstellingen nog steeds niet helemaal dood gerelativeerd zijn. De liberalen tegenover de socialisten. In Hoorn bestaat dat nog en dat moeten we koesteren.

Toen Jeroen van der Veer in zijn pitch noemde dat hij kritisch stond tegenover het plan van onze grootste sociale woningbeheerder Intermaris om jaarlijks 40 sociale huurwoningen te verkopen, werd Rob Droste getriggerd om te spreken van alternatieve feiten waar sommige partijen zich van bedienen om hun gelijk te krijgen. Nou moet ik bekennen dat ik de redenering van Jeroen makkelijk kon begrijpen. Hij zei: ‘De verkoop van sociale huurwoningen leidt tot minder sociale huurwoningen.’ Geen speld tussen te krijgen toch? En op de vraag hoeveel sociale huurwoningen er zijn gebouwd van het geld van de verkochte woningen kreeg Jeroen van Rob geen duidelijke cijfers. Die kreeg hij ook niet van Intermaris toen hij er om vroeg.

Het is een slecht maar onuitroeibaar gebruik om bij moeilijk op te lossen zaken zondebokken aan te wijzen. Bij woningtekorten voor minder draagkrachtigen zijn die er legio en elke politieke overtuiging kent favoriete zondebokken. Wie zullen wij in Hoorn de Zwarte Piet, nee, sorry, zwarte kaart toewijzen? De statushouders die voorrang krijgen op eigen volk? De expats die de huizenprijzen opjagen? Het rijk, dat de verhuurdersheffing krankzinnig hoog heeft gemaakt? De huisjesmelkers die volkomen legaal de huurprijzen tot een maximum opdrijven? De projectontwikkelaars die naar eigen zeggen altijd een heel groot risico lopen wanneer ze gaan bouwen? Patjepeeërs die geen arme sloebers in hun directe woonomgeving dulden? De liberalen die dit graag alle ruimte willen geven? De socialisten die elk minimumprobleem vergroten? Is dit ook een complot waar vast wel die verrekte Bill Gates achter zit? Of is het gewoon de schuld van die goedkope woning zoekers die vroeger hun best niet deden op school?

De lijst is niet compleet natuurlijk, maar elke Hoornse fractie kan hier moeiteloos de in hun ogen grootste zondebok kiezen en wie weet zijn er mensen die ruziesussend iedereen manen wat toegeeflijker te zijn, want we willen toch allemaal hetzelfde? Het probleem is natuurlijk dat we niet allemaal hetzelfde willen en in de prachtige Nederlandse democratie worden oplossingen door de op dat moment in meerderheid gevormde groeperingen uitgevoerd. Ik kan alleen troostend zeggen dat het hier dan toch maar beter is geregeld dan in Amerika.

Er is gelukkig ook overeenstemming bij alle fracties. Er moeten veel meer woningen worden gebouwd in Hoorn en ook voor de minder draagkrachtigen en dan mag het voor Niek Heijne van D66 zonder morren tot zestien hoog, zeker tien verdiepingen hoger dan een CDA aankan. Woningbouw voor doelgroepen blijft een mooi thema binnen de Hoornse raad. En na het raadsbesluit zullen we weten wie in meerderheid als de Hoornse zondebokken worden beschouwd.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_verkoop sociale woningen Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_verkoop sociale woningen