Wedstrijdverslagen voetbal zondag 4 oktober

05-10-2020

HOORNGIDS | Elke zondag kunt u op HoornRadio luisteren naar ‘HoornRadio Sport’ met studiopresentator Wally Ooms en Jacqueline Groen die de techniek verzorgt en de muziekkeuze voor haar rekening neemt. Jacob Beerepoot, Joop van der Sluijs, Andre van der Molen, Ruurd Barendsen en Bert Putters zijn actief als verslaggevers op de velden van clubs in Hoorn en de regio. Zij doen live in de uitzending verslag van het verloop van de wedstrijden. Michiel Beemster zorgt dat we op de hoogte blijven over wielrennen en andere sporten.

Wederom doelpuntenfestival bij Always Forward
Lege tribunes en een wedstrijd met sentimenten bij Always Forward tegen Grasshoppers. Maarten Frankfort, de huidige trainer van Forward, is jaren assistent geweest bij de club uit Hoogwoud. “Ik weet hoe ze spelen en ken ook de meeste jongens”, zei Frankfort voor de wedstrijd. Nieuw bij Grasshoppers is Erwin Mol, die over is gekomen van Hollandia.
Met een strakke wind over het veld, die de spelers parten speelde, floot scheidsrechter Jan Smit uit Hoogwoud (!), even over twee uur voor het begin van de wedstrijd. Scheidsrechter Smit is lang uit de roulatie geweest na een vervelend voorval in Amsterdam. “Ach, het is alweer een jaar geleden”, wilde hij daar alleen over kwijt.

Always Forward ging technisch voortvarend van start. Grasshoppers ging tot het randje en greep vaak stevig in. De bovenliggende partij was echter Always Forward. Dit resulteerde in een doelpunt in de 11e minuut van de wedstrijd. Tommy de Weerd zag zijn inzet gekeerd door doelman Swen Geschiere en de afgeslagen bal kwam voor de voeten van Dio Balentina. De iets te zware Balentina twijfelde geen moment: 1-0. Daarna volgden kansen te over voor de pupillen van Maarten Frankfort. Het ontbrak echter aan precisie. In de 18e minuut  volgde een hoekschop voor Grasshoppers. De bal werd niet adequaat uit de doelmond weggewerkt. De in het strafschopgebied vrijgelaten Bram Groot scoorde strak en onhoudbaar in: 1-1.
Wederom een aanvallend Forward, maar tot een doelpunt kwam de ploeg niet. Tot vlak voor rust. Dio Balentina kreeg de bal ter hoogte van de middellijn. Hij zag de startende Jeffrey de Moel gaan en met een mooie pass wist hij het 17-jarige talent van Forward te bereiken. Die zag doelman Swen Geschiere voor zijn doel staan en lobde de bal over de geschrokken doelman in het doel: 2-1.

Na rust kwam Grasshoppers fanatiek uit de kleedkamer, terwijl Always Forward rustig verder dacht te kunnen spelen. Na een terugspeelbal op Forward-doelman Levie Rood werd de bal weer door hem in het spel gebracht, maar zijn pass kwam niet aan bij een van zijn verdedigers. Thijs Kruijssen was er als de kippen bij en schoot de bal met een lob in het verlaten doel van Forward: 2-2. Even later kreeg invaller Steven de Boer (Grasshoppers) de bal in het bezit. Hij zag de doelman van Forward opnieuw ver voor zijn doel staan en met een lob over grote afstand kon hij het scorebordmechaniek in werking zetten: 2-3.
Always Forward deed er vervolgens alles aan om de stand weer gelijk te trekken, maar slaagde er niet in de gelijkmaker te scoren. Met ruim 10 hoekschoppen voor en 3 tegen gaf de ploeg van Frankfort wel aan dat zij wilden scoren, maar alle pogingen troffen geen doel. In de 67e minuut verhoogde Grasshoppers zelfs de score naar 2-4 door Dave Neefjes. Tegen het eind van de wedstrijd wist Dio Balentina nog te scoren voor de thuisploeg, maar verder dan 3-4 zou Always Forward niet komen. Dat invaller Barry Rageh nog een vrije kans over het doel schoot, was gezien de vele gemiste kansen het beeld wat wij ook schetsten tijdens het wedstrijdverslag bij Hoorn Radio.
Verslag: Bert Putters

EVV - Hollandia 1-0
De verre reis naar het Limburgse Echt was de Hollandiaspelers niet in de benen gaan zitten, want vanaf het eerste fluitsignaal waren het de Hollandianen die verschillende mogelijkheden creëerden om de score te openen. Het enige dat ontbrak was een doelpunt. Met de wind in de rug verdedigde de thuisploeg uit Echt uit alle macht, maar slaagde Hollandia er niet in dit Limburgse bastion te  breken. EVV beperkte zich voornamelijk tot het spelen van door de wind gedragen diepe ballen, die echter zonder uitzondering nergens toe leidden. Hollandia wist zo nu en dan toch ruimte te scheppen in de drukte op de helft van EVV. Sonny Pronk schoot voorlangs en ook enkele andere doelpogingen hadden een beter lot verdiend. De rust leek doelpuntloos in te gaan, maar door een inschattingsfout van keeper Joey Wiese van Hollandia zag deze geen andere mogelijkheid dan de doorgebroken tegenstander onreglementair te stoppen, waardoor hij direct rood kreeg en EVV de gelegenheid kreeg om via een penalty te scoren bij de nieuw ingebrachte doelman.

Gezien het vertoonde spel zou Hollandia de tweede helft ondanks de numerieke minderheid toch minimaal gelijk moeten kunnen komen. Coach Anand Jagdewsing had zijn mannen op het hart gedrukt gebruik te maken van de wind in de rug en de zaak achterin gesloten te houden. Pogingen waren er wel van de tien van Hollandia en het had dan ook het betere van het spel, maar zelfs een opgelegde kans voor Jesse Werners verdween niet achter de keeper van EVV. Zowel EVV als Hollandia slaagden er niet in het net te vinden, zodat Hollandia puntloos de busreis naar Hoorn mocht ondernemen.

St. Adelbert – Always Forward (zat) 0–1
Forward slaat in de 90e minuut toe

Forward (zat) (AFZA) heeft ook in de derde speelronde van de competitie een overwinning behaald. Net als twee weken eerder bij Kolping Boys betrof het in Egmond-Binnen tegen medekoploper St Adelbert een zwaar bevochten zege met het kleinst mogelijke verschil.

In vergelijking met de beginopstelling van de wedstrijd van vorige week tegen Dindua ontbraken Darren Johnstone en Patrick van Dijk, maar was Ivo Rottiné – hersteld van een blessure aan zijn bovenbeen –  weer terug. Mark de Wit schoof een linie naar achteren, naar de rechtervleugel van de verdediging, de positie waarop hij tegen Kolping Boys ook al had gespeeld. Joey Papamelodias maakte de omgekeerde beweging en Milco Leijen completeerde het middenveld. Roland Dol had dienst als assistent-scheidsrechter.

De wedstrijd op de natuurgrasmat van St Adelbert werd gekenmerkt door vooral fysieke strijd, gelardeerd met heel wat hele en nog meer halve overtredingen, waardoor goed combinatiespel zo goed als onmogelijk werd. Gevaarlijke momenten voor de doelen deden zich vooral voor bij spelhervattingen, zoals vrije trappen en corners. Maar de beide defensies bleven de situatie doorgaans meester en als er al een inzet geproduceerd werd, verdween die meestal naast of over het doel, zodat de de keepers van beide ploegen op de keper beschouwd weinig werk te verrichten kregen.

Een van de weinige reddingen die Aron van Loon moest verrichten, deed zich al voor in de openingsminuut van de wedstrijd, toen hij een schot te verwerken kreeg uit een Adelbert-aanval over links. Pas in de slotfase van de wedstrijd zou hij weer intensief aan de bak moeten. Vlak na zijn redding stond hij met een verre uittrap aan de basis van een Forward-aanval, waarbij Ricardo Pengel na een doorkopbal van Stefan Schipper op het Adelbert-doel af kon gaan. Onderweg ging hij tegen het gras, maar de scheidsrechter zag geen overtreding in de manier waarop dat gebeurde. Ricardo Pengel beleefde sowieso niet zijn geluksdag, want bij volgende doorbraakmogelijkheden, op diepe passes van Ivo Rottiné en Thomas Bek, werd hij teruggefloten wegens hands en buitenspel. Bij de enige echte kans die hij kreeg, uit een uit de draai door Stefan Schipper afgegeven voorzet, werkte Ricardo Pengel de bal voorlangs het Adelbert-doel. Ivo Rottiné kon uit een vrije trap van links de Egmonder doelman wel testen, maar die stond in de korte hoek op zijn post.
In verdedigend opzicht werd soms knap ingegrepen, vooral de slidings waarmee Jouke Huitema en Jelle Huitema diverse aanvallen van de thuisclub onderbraken mochten gezien worden. Een van de weinige langdurige aanvallen van Forward werd beëindigd met een afstandsschot van Milco Leijen, dat langs de verkeerde kant van de paal zeilde en bij de laatste aanval van de eerste helft onderging een afstandsschot van Joey Papamelodias hetzelfde lot. De thuisclub kreeg zijn beste mogelijkheid voor de rust met een vrije trap op 25 meter recht voor Aron van Loons doel, maar de bal werd hieruit tegen het Forward-muurtje geschoten.

De beginfase van de tweede helft was – met de aan het eind toegevoegde speeltijd – het meest gebeurtenisrijke deel van de wedstrijd. Vanaf de aftrap lanceerde Ivo Rottiné met een diepe pass Jan-Jaap Schaper die de bal eerder bereikte dan de uitgelopen Adelbert-doelman en de bal breed voor doel kon tikken. De defensie van de thuisploeg kon het gevaar echter bezweren. Bij de volgende Forward-aanval bracht Jan-Jaap Schaper met een breedtepass Joey Papamelodias in stelling, maar het schot dat laatstgenoemde produceerde was niet giftig genoeg om de keeper in problemen te brengen.
Aan de andere kant van het veld ontsnapte Forward even later aan een achterstand, toen uit een uitbraak over links een Adelbert-schutter hard tegen de verre paal schoot. Bij de volgende aanval van de thuisclub verwerkte Ivo Rottiné de voorzet van links bijzonder knap en het schot uit de voortzetting van diezelfde aanval ketste af tegen een Forward-lichaam. Ook de volgende grote kans, halverwege de tweede helft, was voor de thuisploeg. Uit een voorzet van links kopte een Adelbert-spits tegendraads in, maar de bal verdween voorlangs het doel. Bij een daaropvolgend kort offensief van St Adelbert kreeg de Forward-defensie de bal enkele malen niet goed weggewerkt tot een naast Aron van Loons doel verdwijnend afstandsschot tevens het eindschot van het offensief betekende.
De heer Zuiker, lid van Forwards onderhoudsploeg en grootvader van AFZA-aanvoerder Jan-Jaap Schaper, had al opgemerkt dat één doelpunt voldoende zou zijn voor de scorende ploeg om de winst in de wacht te slepen. Jan-Jaap Schaper zelf bewees het gelijk van die opmerking, want zijn in de laatste minuut van de reguliere speeltijd uit een voorzet van Joey Papamelodias van dichtbij tegen het net gewerkte inzet zou inderdaad de beslissende treffer van de match blijken te zijn (0–1). In de toegevoegde tijd, die in het licht van de aan blessurebehandelingen en spelerswisselingen (bij Forward betrof dat alleen het inbrengen van Hans van der Woude voor Milco Leijen in de 80e minuut) verloren speeltijd wel heel ruim uitviel, zette de thuisploeg een slotoffensief op, maar Aron van Loon stond de gelijkmaker met enkele ingrepen bij gevaarlijke aanvallen over rechts bij de eerste doelpaal in de weg en bij de laatste mogelijkheid voor de thuisclub, een vrije trap vanaf de punt van het Forward-strafschopgebied, ging de bal via via naast Aron van Loons doel.

De wedstrijden die zaterdag in de vierde klasse A zijn gespeeld, leverden alle een winnaar en dus een verliezer op. Dindua wist de nederlaag bij Kolping Boys bescheidener te houden dan die van vorige week tegen Forward. Na de 11–2 in Hoorn werd het in Oudorp 7–2. De thuisnederlaag van Alcmaria tegen Wieringermeer was in het licht van de voorgaande resultaten van de Alkmaarders, waaronder een gelijkspel bij DTS, enigszins verrassend te noemen. Door de overwinning tegen St Adelbert is Forward de enige ploeg die de volle buit heeft binnengehaald. Op de ranglijst volgen, op drie punten, de tegenstanders die Forward in de eerste twee uitwedstrijden heeft bezocht, Kolping Boys en St. Adelbert, die beide een beter doelsaldo hebben dan De Blokkers, dat eveneens zes punten uit de eerste drie wedstrijden bijeen voetbalde, maar daaraan wel een negatief doelsaldo overhield. De nummers vier en vijf op de ranglijst, SVW ’27 en DTS hebben een wedstrijd minder gespeeld en kunnen de drie genoemde ploegen nog passeren. Dan moet wel in de inhaalwedstrijd de winst worden gepakt. DTS krijgt aanstaande donderdagavond daartoe de gelegenheid als de thuiswedstrijd tegen Opperdoes op het programma staat. Uitgerekend deze potentiële nummers twee en drie van de ranglijst zijn de komende tegenstanders van Forward, te beginnen met een thuiswedstrijd tegen SVW ’27, waarna op 17 een oktober een bezoek aan DTS volgt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Always Forward - Grasshoppers 3-4
SEW - Westfriezen 5-1
VVS’46 - De Blokkers 2-2
Sporting Andijk - HSV Sport 2-3