ZZP'ers in problemen door standaard afwijzing schuldhulpverlening

VVD: "Instanties verwijzen naar elkaar"

HOORNGIDS | Rob Droste, raadslid in Hoorn namens de VVD, stelt vragen aan het college over schuldhulpverlening voor ZZP´ers. Ondanks toezeggingen blijkt dat ZZP´ers automatisch afgewezen worden voor schuldhulpverlening. De VVD wil daar opheldering over. Zie de brief:  

Onderwerp: Verzoek om uitleg over het weigeren van schuldhulpverlening aan ZZP’ers

Beste college,

Onze fractie heeft vernomen dat ZZP’ers via nog steeds automatisch worden afgewezen voor schuldhulpverlening. De website van de gemeente verwijst zelfstandigen door naar WerkSaam, terwijl WerkSaam cliënten met behoefte aan schuldhulpverlening naar de gemeente verwijst. 

Het college is al langer van op de hoogte van het stelselmatig weigeren van ZZP’ers voor schuldhulpverlening. In februari 2020 heeft de gemeentelijke Rekenkamer een rapport uitgebracht over schuldhulpverlening in de gemeente Hoorn. De Rekenkamer oordeelde hierbij dat het weigeren van ZZP’ers voor schuldhulpverlening een onjuist uitgangspunt is. Tijdens de commissiebehandeling van het rekenkamerrapport op 11 februari 2020 geeft Wethouder al Mobayed aan dat het uitsluiten van ZZP’ers voor schuldhulpverlening sinds januari 2019 niet meer voorkomt. Ook in de kwartaalrapportages over schuldhulpverlening geeft het college aan dat “ondernemers die hulp willen bij schulden, hulp krijgen” . Helaas blijkt deze informatie feitelijk onjuist. In het eerste en tweede kwartaal zijn totaal 0 ZZP’ers geholpen.

De VVD is teleurgesteld dat hardwerkende ondernemers door de gemeente Hoorn worden uitgesloten van schuldhulpverlening. Wij zouden dan ook de volgende vragen mondeling beantwoord willen krijgen tijdens de raadsvergadering van 20 oktober 2020:

1) Was het college op de hoogte van het feit dat ZZP’ers nog steeds worden afgewezen voor schuldhulpverlening? Zo nee, waarom niet? Zo ja, sinds wanneer?

2) Waarom worden ZZP’ers nog steeds automatisch afgewezen voor gemeentelijke schuldhulpverlening?

3) Waarom heeft het college structureel feitelijk onjuiste informatie verstrekt aan de raad over schuldhulpverlening aan ZZP’ers?

4) Wat vindt het college van het feit dat ZZP’ers nog steeds worden afgewezen voor schuldhulpverlening? 

5) Hoe denkt het college zorgvuldige schuldhulpverlening aan ZZP’ers te kunnen bewerkstelligen?

Onze fractie zal tijdens de raadsvergadering van 20 oktober 2020 met een motie komen om zorgvuldige schuldhulpverlening aan ZZP’ers af te dwingen.

Met vriendelijke groet,

Rob Droste

Gemeenteraadslid VVD Hoorn

ZZPer in financiele problemen ZZPer in financiele problemen