Ironman preludeert onterecht op nieuwe edities

07-10-2020

HOORNGIDS | Op 7 mei 2019 nam de gemeenteraad het besluit om gedurende drie jaar (2019, 2020 en 2021) een bedrag van 50.000 euro beschikbaar te stellen voor de organisatie van het multisportevenement Ironman in Westfriesland. De editie van 2019 is daadwerkelijk tot stand gekomen, waarna is gebleken dat er verschillende pijnpunten waren (o.a. bereikbaarheid van de binnenstad, het parcours, de inzet van de vrijwilligers en bepaalde vormen van overlast). Deze pijnpunten zouden aan de orde komen bij een evaluatie, die echter nooit heeft plaatsgevonden, of waarvan de resultaten in ieder geval nooit naar buiten zijn gebracht. 

Ironman Nederland zag zich aan het begin van de coronacrisis genoodzaakt alle wedstrijden in ons land voorlopig af te gelasten. Daarmee verviel de wedstrijd in Westfriesland; ook de uitgestelde versie naar oktober 2020 kon geen doorgang vinden. Waarmee nog één editie voor volgend jaar in de planning staat. De PvdA Hoorn en DRP hebben o.a. uit de media informatie ontvangen als zou er sprake zijn van een Ironman voor het jaar 2022 en zelfs voor 2023. Daar is echter nooit toestemming voor gevraagd aan de gemeenteraad en de beide lokale politieke partijen zijn dan ook van mening dat besluitvorming hierover pas kan plaatsvinden nadat de gemeenteraad zich hierover heeft uitgesproken.
Het was voor de PvdA Hoorn en DRP aanleiding tot het stellen van vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn. Zie hieronder. 

Geacht college,
In diverse media zien wij berichtgeving over sportevenement Ironman voorbijkomen. Onzes inziens informatie die indruist tegen een, op 7 mei 2019 genomen raadsbesluit (zie bijlage). Omdat één en ander, mede door berichtgeving in de media, ons onduidelijk is stellen wij u de volgende vragen:
● Hoe verhoudt de huidige status rondom sportevenement Ironman zich tot het op 07 mei 2019 genomen raadsbesluit?
● Wanneer overlegt u de toegezegde evaluatie aangaande de eerste editie van sportevenement Ironman uit 2019 aan de Raad?
● Interpreteert u het Raadsbesluit van 7 mei 2019 als mandaat voor een oneindige reeks aan Ironman evenementen? Of bent u het met ons eens dat er na 2021 een raadsbesluit ten grondslag moet liggen aan een eventueel vervolg?
● Zijn er aan betrokken organisaties (financiële) toezeggingen gedaan voor Ironman evenementen na 2021? Zo ja, kunt u uiteenzetten wat deze toezeggingen concreet inhouden en welke bedragen hiermee zijn gemoeid?
● Graag hierbij volledige inzage in de financiering via overheidswege, zowel vanuit lokale- als provinciale overheid.
In afwachting van uw antwoord,
Met vriendelijke groeten,
Menno Jas (DRP)
Arnold Wegner (PvdA Hoorn)

Ironman nightrun met Kholoud Ironman nightrun met Kholoud