Uitbreiding fietsenstalling station Hoorn

ingevoerd op 8-3-2006

In opdracht van ProRail wordt vanaf 20 maart tot en met eind april 2006 de fietsenstalling bij het NS-station in de Hoornse binnenstad uitgebreid aan de zijde van het Transferium. Na de uitbreiding heeft het station aan de kant van het Transferium ruimte voor 608 onbewaakte plaatsen (voorheen 512 onbewaakte plaatsen).
 
In de uitgebreide fietsenstalling kunnen reizigers hun fiets makkelijk en veilig stallen. Er is meer ruimte tussen de klemmen, zodat ook fietsen met brede sturen of fietstassen goed gestald kunnen worden. Bovendien bieden de rekken meer mogelijkheden om fietsen vast te zetten met kabel- of beugelsloten. Aan de achterkant van de fietsenstalling wordt een extra ingang gemaakt, zodat fietsers makkelijker de rekken kunnen bereiken. Om de uitbreiding van de stalling met 96 rekken mogelijk te maken, moeten 6 parkeerplaatsen op het Transferium vervallen. De gemeente Hoorn is hiermee akkoord omdat zij het fietsgebruik wil stimuleren.

De vernieuwing van de fietsenstalling in Hoorn maakt deel uit van het project ‘Ruimte voor de Fiets’. Een project waarbij ProRail fietsenstallingen op stations vernieuwt. Overal wordt hetzelfde type rekken en kluizen geplaatst. Inmiddels zijn ruim 250 nieuwe stallingen in Nederland gebouwd. ProRail verwacht met de nieuwe fietsenstalling het gebruik van de fiets in het voor- en natransport te stimuleren. Nu al komt bijna 30% van de treinreizigers op de fiets naar het station.