Inrichting Holenkwartier leidt tot onrust omwonenden

09-10-2020

HOORNGIDS | De lokale politieke partijen VOCHoorn en HOP hebben het college vragen gesteld over de herontwikkeling van het Holenkwartier. Dit naar aanleiding van onrust die is ontstaan bij bewoners uit de buurt. 

Met name de communicatie met bewoners en omwonenden, de massaliteit van de gepresenteerde voorstellen versus wat door de Raad als voorstel voor deze plek is aangenomen, de verwachtingen die wethouder Broersma en wethouder Van der Ven naar omwonenden/bewoners hebben gewekt en de wijze waarop dit proces door hen wordt aangestuurd leiden tot grote onrust bij bewoners van deze buurt. Voor de lokale politieke partijen VOCHoorn en de Hoornse Onafhankelijke Partij was het aanleiding zich te richten tot het college van Burgemeester en Wethouders met onderstaande brief. 

Geacht College,
De bewoners van de Sportlaan, Nassau Dillenburgstraat en de Willem de Zwijgerlaan hebben op 4 oktober 2020 u een brief, opgesteld door mevrouw M. Overmars, doen toekomen n.a.v. eerder overleg met wethouder Broersma op vrijdag 2 oktober. Onderwerp van dit overleg was de Nota van Uitgangspunten voor de realisatie van De Vrijheid c.q. de bebouwing van het perceel Holenweg 6-8-10.
Eerder, 13 augustus jl., hebben de wethouders Van der Ven en Broersma overleg gevoerd met de initiatiefgroep. Belangrijke punten van kritiek namens de initiatiefgroep waren: 
- het aantal woningen (172) op deze kavel van tussen de zeven- en achtduizend meter
- de daar uit voortvloeiende dichtheid >225 woningen per hectare; dit i.t.t. de dichtheid op het Holenkwartier van 80 per hectare
- de enorme massaliteit
- de grotere hoogte van de bouwlagen tegenover Holenkwartier waardoor elke aansluiting op dat plan ontbreekt
- de aansluiting bij de architectuur van het Holenkwartier
- de grote hoogte van een gebouw van tien verdiepingen
- de situering van deze torenflat op een plek zeer nabij andere woningen en ver van de provinciale weg, anders dan de toren op het Holenkwartier
- het aantal op eigen terrein gesitueerde parkeerplaatsen.
Volgens de initiatiefgroep hebben beide wethouders zich in dit gesprek uitermate begripvol getoond en aangegeven dat een dergelijke hoogte op die plek wat hen betreft niet ongewijzigd door kon gaan. Het betreft zowel de hoogte van de torenflat en de bebouwing tegenover de Holenweg en Willem de Zwijgerlaan in verband met aspecten van privacy. Volgens de initiatiefgroep heeft het getoonde begrip van beide wethouders vertrouwen en verwachtingen gewekt bij de bewoners van de Sportlaan, Nassau Dillenburgstraat en de Willem de Zwijgerlaan.
In het raadsvoorstel m.b.t. herontwikkeling van de Holenweg 6-8-1, zoals besloten door de gemeenteraad op 31 maart 2020, staat onder beoogd maatschappelijk resultaat: 
‘Het beoogd maatschappelijk resultaat is een herontwikkeling van de locatie Holenweg 6-8-10, die bijdraagt aan de gewenste verdere ontwikkeling van de stad Hoorn. Daarbij wordt primair gedacht aan een combinatie van startersappartementen en grondgebonden woningbouw’
Eerder (22 juni 2020) heeft de initiatiefgroep de gemeenteraad een brief gestuurd waarin hun visie en zorgen zijn verwoord. Deze brief is door gemeenteraad per 30 juni jl. ter afdoening in handen van het college gegeven.

Onze vragen:
1. Hoe kan het aantal woningen volgens de Nota van Uitgangspunten zo wezenlijk afwijkt van het eerder, in het raadsvoorstel, aan de gemeenteraad gepresenteerde beoogde maatschappelijk resultaat nl. startersappartementen en grondgebonden woningen? Graag motiveren.
2. Hoe en wanneer heeft de afdoening van de brief plaatsgevonden?
Indien deze afdoening niet heeft plaatsgevonden wat is hiervan de reden?
3. Is het college c.q. zijn beide wethouders, na het aanvankelijk op 13 augustus jl. getoonde begrip, van mening veranderd? Zo ja, graag motiveren waarom?
Indien neen, waarom heeft dit dan niet geleid tot een aanpassing van de Nota van Uitgangspunten?

Volgens de briefschrijvers is er een duidelijk verschil in bebouwingsgraad tussen het plan De Vrijheid enerzijds en anderzijds het Holenkwartier namelijk 225 vs. 80 per ha.
4. Klopt deze bewering van de initiatiefgroep? Zo ja, waarom is hiervoor gekozen?

Volgens de briefschrijvers sluiten de gepresenteerde plannen voor De Vrijheid niet of nauwelijks aan bij de architectuur van het Holenkwartier.
5. Deelt het college de mening van de initiatiefgroep? Indien neen, gaarne motiveren?
6. Waarom is de Nota van Uitgangspunten zo kort (minder dan 24 uur) voor het overleg van 2 oktober jl. aan de initiatiefgroep toegestuurd? Getuigt dit, volgens u, van bestuurlijke correctheid?
7. Is de Nota van Uitgangspunten inmiddels door het college vastgesteld?
Indien neen, wat is dan de planning c.q. het proces dat het college wil doorlopen?
8. Hoe ziet het college de rol van de bewoners van de Sportlaan, Nassau Dillenburgstraat en de Willem de Zwijgerlaan? Zijn zij voor u een belangrijke en volwaardige gesprekspartner?
9. Hoe ziet het college de rol van de gemeenteraad?
VOCHoorn en HOP zien uw antwoorden met belangstelling en binnen de daarvoor geldende termijn tegemoet.

Met vriendelijke groet,
A.S. Ruppert, fractievoorzitter VOCHoorn
R. Vinkenborg, fractievoorzitter HOP

Holenkwartier impressie 4 Holenkwartier impressie 4