Voortpacten

Column van Sjaak Grosthuizen

Bij het agendapunt over het Pact van Westfriesland hoort een addendum. Ik beken het hier maar even, ik had nog nooit van het woord gehoord en ik heb er echt een hoop zien langskomen. Een mooie en weinig gebruikte term in een officieel stuk kan erop wijzen dat de opsteller ervan een extra waarde wil toevoegen aan het gestelde. Het stuk verdient extra aandacht, veel meer dan zomaar een bijlage. Ik heb addendum opgezocht en koos uit de verschillende definities deze: ‘Een toevoeging of bijlage bij een geschreven document (bv. boek, contract, agenda) waarin de voorgaande tekst verder wordt toegelicht of aangevuld, meestal door de auteur van het oorspronkelijke document.
Addendum komt van de Latijnse uitdrukking addendum est, wat letterlijk betekent: dat wat moet worden toegevoegd’.  

Het is meer dan zomaar een bijlage die even vluchtig kan worden bekeken omdat het een uitgebreide herhaling is van wat eerder bondig is beschreven. En juist bij Het Pact van Westfriesland is dit addendum heel interessant. Bij elk thema waaraan volgens de Pactafspraken gewerkt gaat worden staan in het addendum redelijk concreet te noemen zaken waaraan volgens de gezamenlijke Westfriese raadsleden, die op 11 maart van dit jaar bij elkaar kwamen, gewerkt mag worden. Een niet te onderschatten resultaat van overleg tussen al die politici die er voor hun eigen locale achterbannen zoveel mogelijk uit willen slepen.

Het addendum is toegevoegd aan het Einddocument en Uitvoeringsprogramma dat ook met de resultaten van 11 maart als input is geschreven. Wie dat belangwekkende document met professionele lay-out leest, ziet dat beide documenten veel met elkaar te maken hebben. In dat Einddocument zitten twee bijlagen en nu begin ik te denken dat het addendum eigenlijk ook maar een bijlage is, maar omdat het een bijlage is van een document met bijlagen moet je het geen bijlage meer noemen en toen kwam iemand met wellicht meer dan MAVO-pretpakket op het idee om addendum in te zetten.

Er is daar natuurlijk niks mis mee. Ik ben blij met het addendum, dat eruitziet alsof in ieder geval een werkbare meerderheid van de Westfriese politici er achter staat. Dat schept hoop, wanneer je als Westfries verneemt wat men allemaal met je regio van plan is. Als Westfries, want dat ben je wanneer je in een van de betreffende gemeenten woont, kun je voor jezelf bekijken of je alle thema’s graag uitgevoerd ziet worden. En geloof me, minder wil je gewoon niet.

Wie het idee van Het Pact van Westfriesland 7.1 voor het eerst ziet, zou direct snappen dat alle voorgestelde stappen eerst eens uitvoerig moeten worden bekeken en dat je daar dit en volgend jaar voor neemt en pas het jaar daarop tot uitvoering overgaat. ‘Tussen idee en haalbaarheid zitten argumenteren en overtuigen. En verkiezingen. Er zijn nog nooit revolutionaire plannen verwezenlijkt na een haalbaarheidsonderzoek.’ (Bert Wagendorp Volkskrant 9 oktober)  Maar in alle zeven gemeenten zitten politici die al iets langer meegaan en wellicht van de plannen en voornemens hebben gehoord in 2013 en die zijn er als het goed is al zeven jaar mee bezig geweest.

Voor mijn buren is het nieuw. Voor het merendeel van mijn vrienden, kennissen en oud-collega’s is het eveneens een nieuwtje op één na, die opmerkte dat ik het er ooit eerder al eens over gehad heb. ‘Is het dan nog niet rond?’ vroeg hij verbaasd en toen kreeg ik een verhandeling over hoe lang het duurt voordat een onveilig kruispunt is verbeterd en hij kende nog meer voorbeelden. ‘Ja, die ambtenaren…’ besloot hij zijn betoog, waarop ik moest zeggen dat het niet aan de ambtenaren ligt maar aan de politici.’  ‘Of aan de achterbannen,’ zei hij. ‘Maar die weten nog van niks,’ zei ik weer. ‘Precies,’ zei hij.

Wij, Westfriezen weten nog van niets. Zou men vrezen dat Westfriezen niet willen wonen in een regio die tot de top-tien hoort van de Nederlandse regio’s? Zou dat samenwerken in één groot verband juist afschrikken? Ben je alleen Westfries, wanneer je je beperkt tot je eigen kleine gemeente? Een mooi piekerpuntje voor mij  en voor de Westfriese gemeenteraadsleden genoeg stof voor een mooi addendum.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_pact van Westfriesland Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_pact van Westfriesland