Wedstrijdverslagen voetbal zondag 11 oktober

12-10-2020

HOORNGIDS | Elke zondag kunt u op HoornRadio luisteren naar ‘HoornRadio Sport’ met studiopresentator Wally Ooms en Jacqueline Groen die de techniek verzorgt en de muziekkeuze voor haar rekening neemt. Jacob Beerepoot, Joop van der Sluijs, Andre van der Molen, Ruurd Barendsen en Bert Putters zijn actief als verslaggevers op de velden van clubs in Hoorn en de regio. Zij doen live in de uitzending verslag van het verloop van de wedstrijden. Michiel Beemster zorgt dat we op de hoogte blijven over wielrennen en andere sporten.

Westfriezen – Always Forward   4–1
Forward heeft in de vierde speelronde van de competitie de uitwedstrijd tegen Westfriezen met 4–1 verloren. Bij de rust was de stand nog in evenwicht (1–1), maar in de eerste tien minuten na de pauze sloeg de thuisploeg tweemaal toe en die kloof was niet meer te overbruggen.
In vergelijking met de beginopstelling van de wedstrijd van vorige week tegen Grasshoppers kende Forward drie personele wijzigingen: Anfernee Blanker, Barry Rageh en Caio Chioccarelli traden dit keer aan in de hoofdmacht. Daardoor schoof Cemil Zaal naar de linkervleugel van de verdediging.

Westfriezen beschikt over twee uitstekende spitsspelers –  snel, behendig en gezegend met lengte en fysieke kracht – die beiden binnen tien minuten hun visitekaartje afgaven. In het eerste geval, in de vijfde minuut, kon Delaney van Schagen de inzet van de geel-witte spits, die op rechts was doorgebroken, nog net voldoende kraken om een doelpunt te voorkomen. Nadat Tom de Weerd zijn van 30 meter ingeschoten vrije trap knap gepareerd had zien worden door de doelman van de thuisclub, leidde balverlies van Forward in het centrum tot een doorbraak van de collega-spits en die boogde de bal fraai langs de linkerpaal in het Forward-doel (1–0). Nauwelijks twee minuten later leek de 2–0 er al aan te komen maar Levie Rood kon met een knappe actie de bal van de schoen van de doorgebroken Westfriezen-spits plukken en kort daarna ontfermde hij zich over een afstandsschot.
De eerste gevaarlijke aanval van Forward leverde in de 13e minuut prompt de gelijkmaker op. De op links gelanceerde Cemil Zaal bereikte met een een verre voorzet collega-vleugelverdediger Mauro Robles Bello op rechts. Na een knappe 1–2-combinatie met Caio Chioccarelli in het strafschopgebied van Westfriezen rondde Mauro Robles Bello af in de rechterhoek van het doel (1–1).
Het Westfriezen-spitsenduo was dichtbij een nieuwe voorsprong voor de thuisclub, toen een van hen met een fraaie diepe pass werd aangespeeld, maar hij liet de bal iets te ver van zijn voet springen, waardoor Levie Rood kon ingrijpen. Nog dichter bij een tweede treffer was het afstandsschot dat via de lat over het Forward-doel ging.
Aan de andere kant van het veld kreeg Forward, uit een mooie combinatie op links tussen Cemil Zaal en Caio Chioccarelli een goede kans, maar de inlopende Anfernee Blanker kopte de bal uit Cemil Zaals voorzet voorlangs.
Levie Rood onderscheidde zich met een redding op een afstandsschot en Timo Polsma met eerst een mooie actie waarbij hij bij de achterlijn nog net, met een riskante tackle werd gestuit en vervolgens met een schot, na een combinatie met Mauro Robles Bello en Tom de Weerd, dat voorlangs vloog. Knappe verdedigende acties van Mauro Robles Bello, tweemaal, en Ferris Inyamah voorkwamen gevaarlijke situaties bij het Forward-doel en er tussenin eindigde een langdurige en dreigende aanval van de thuisclub met een voorzet, waarbij de bal door Levie Rood uit de lucht werd geplukt. Enkele gevallen van balverlies op eigen Forward-helft leidden binnen korte tijd tot achtereenvolgens een schot dat net langs de rechterpaal verdween, een royaal om het doel zeilende krul en een bij Forward voor opluchting zorgende achterzet. In de laatste actie voor de pauze kon Barry Rageh bij een Forward-aanval doorbreken, maar hij werd wegens buitenspel teruggefloten.

Na de pauze begon de thuisploeg offensief. De eerste langdurige aanval leverde een door Levie Rood geblokkeerd schot op en eindigde met een buitenspel-situatie. In de tweede maakte een Westfriezen-spits zich bij de cornervlag op rechts los van zijn verdediger. Mauro Robles Bello kon voorkomen dat de trekbal een geel-witte medespits bereikte, maar de bal belandde daardoor toch in het net (2–1). Bij een volgende gevaarlijke voorzet werd Levie Rood geassisteerd door Delaney van Schagen met het wegwerken van de bal.
Na een reeks heen-en-weerkopballen kreeg Forward op 20 meter van het doel van de thuisclub een vrije trap, die door Caio Chioccarelli iets te hoog werd gericht. Uit de volgende Westfriezen-aanval kwam de derde treffer voort. De voorzet van links bereikte een spits, wiens schot via een Forward-lichaam in het doel belandde (3–1).
Forward antwoordde met een schot van Timo Polsma, dat via een Westfriezen-been een corner opleverde. Hieruit ontstond wel een langdurige Forward-aanval, maar een doelpoging kon de thuisploeg voorkomen. Dat was niet het geval bij een vrije trap van Tom de Weerd, genomen vanaf de zijlijn, die dichtbij de tweede paal Barry Rageh bereikte, maar de doelman van de thuisploeg kreeg de met de knie ingezette bal in handen. Goede verdedigende acties van Mike Apostol en Delaney van Schagen voorkwamen vervolgens onheil bij het Foward-doel.
Na ruim en uur spelen kwamen Dio Balentina en Lucas Vaerewijck in het veld voor Caio Chioccarelli en Barry Rageh. Tom de Weerd testte de Westfriezen-keeper met een afstandsschot en bracht vervolgens, na een combinatie met hem, Mauro Robles Bello in schietpositie, maar helaas werd de afronding van de zowel in verdedigend als aanvallend opzicht fraaie actie van de vleugelverdediger het zwakke punt. Uit een vrije trap van Delaney van Schagen kopte de inlopende Cemil Zaal de bal naast het doel.
Nadat Forward bij een grote kans voor Westfriezen aan een grotere achterstand was ontsnapt – het schot vloog over – maakte Timo Polsma plaats voor Patrick Bruijns. Ferris Inyamah bracht Dio Balentina in balbezit en na een actie probeerde die het doel te vinden met een afstandsschot, maar ook dit werd een prooi voor de keeper van de thuisploeg.
Een counter van Westfriezen kon nog in de Forward-defensie onschadelijk gemaakt worden, maar in de 80e minuut viel de definitieve beslissing. Weer maakte een Westfriezen-spits zich bij de cornervlag los van de verdediging en opnieuw leverde de trekbal een treffer op, al kon Levie Rood het schot in eerste instantie nog pareren (4–1).
Ook Mauro Robles Bello kon een trekbal afleveren, richting Mike Apostol, maar diens schot werd geblokt. In de slotfase kreeg de thuisploeg nog twee goede kansen, waarbij een redding van Levie Rood en een te hoog gericht schot ervoor zorgden dat de bestaande stand gehandhaafd werd.

Twee andere in de derde klasse A gespeelde wedstrijden eindigden zondag eveneens met een overwinning met drie doelpunten verschil voor de thuisclub, al was de eindstand bij deze wedstrijden 3–0. Dat betrof Grasshoppers – KGB en DWOW – Winkel. De thuiszege van De Blokkers tegen SEW viel bescheidener uit (2–1) en bij de overige twee wedstrijden stond na 90 minuten op het scorebord onder ’Gasten’ een hoger cijfer dan onder ’Thuisclub’. VVS ’46 maakte er uit tegen Con Zelo wel een heel hoog cijfer van (8), terwijl de thuisploeg op 1 bleef steken. FC Medemblik haalde zijn eerste punten bij Hollandia T (0–2).
Op de ranglijst tekent zich nu een kopgroep van vijf ploegen af (VVS ’46, De Blokkers, DWOW, Westfriezen en Grasshoppers), die met de nummer zes (Winkel) een kloof van drie tot vijf punten hebben geslagen en de enigen zijn met een positief doelsaldo. Hauwert’65 heeft alleen bij Forward een punt behaald en Con Zelo is nog puntloos, maar beide ploegen hebben nog een wedstrijd tegoed, evenals Medemblik en VVW –  de ontmoeting tussen Medemblik en Con Zelo staat voor aanstaande donderdagavond op het programma – waardoor het beeld van de stand enigszins scheef getrokken is.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Always Forward (zat) – SVW ’27  0–0
Eén wedstrijd eerder dan in het vorige seizoen heeft Forward zijn eerste punten verspeeld. Hield Opperdoes in de vorige jaargang in de vijfde speelronde Forward in eigen huis op een doelpuntloos gelijkspel, nu slaagde SVW ’27 daar, nota bene in Hoorn, in de vierde speelronde in. De jonge ploeg uit Heerhugowaard had in de beginopstelling zeven spelers met bouwjaar 2000 en drie die in het kalenderjaar daarvoor geboren waren. De oudste speler van de ploeg was een jaar jonger dan Joey Papamelodias, de jongste speler van Forward. SVW ’27 lijkt in vergelijking met het vorige seizoen een flinke stap voorwaarts te hebben gemaakt, al waren de twee 4–2 nederlagen tegen Forward toen, naar Forwards maatstaven, ook al betrekkelijk bescheiden.

In de beginopstelling van Forward viel er in vergelijking met die van de wedstrijd van vorige week tegen St Adelbert één personele wijziging te noteren: Hans van der Woude speelde in plaats van Jouke Huitema. In de veldbezetting was de plaatsruil van Mark de Wit met Joey Papamelodias de meest opvallende verandering, maar in de loop van de eerste helft werd die weer ongedaan gemaakt.
In de eerste helft, vooral in de openingsfase van de wedstrijd, waren de bezoekers vaker op de speelhelft van Forward te vinden dan andersom. Gevaarlijke momenten bij de doelen waren echter schaars, omdat de beide verdedigingen behoorlijk stevig in elkaar zaten. SVW kreeg goede mogelijkheden in de achtste minuut, toen een spits na een kluts vanaf de rand van het Forward-strafschopgebied een doelpoging kon wagen, en zes minuten later toen dat uit een aanval na het opvangen van een doeltrap nogmaals gebeurde, maar in beide gevallen vloog de bal royaal over Aron van Loons doel. Bij enkele counters konden Ivo Rottiné, Thomas Bek en tweemaal Jelle Huitema met goede ingrepen doorbraken voorkomen. Aron van Loon moest met een ingreep met de voet aan de bak bij een SVW-aanval over links, die een voorzet vanaf de achterlijn opleverde. Bij vrije trappen en voorzetten van de bezoekers wist de Forward-verdediging, vooral met kopballen, de bal steeds weg te werken en enkele schoten konden worden gekraakt.
Dat alles gold ook voor de defensie van de bezoekers. Slechts enkele malen werd die uitgespeeld bij een Forward-aanval en daaruit kwamen een kopbal van de prima spelende Jan-Jaap Schaper (naast) en een schot van Ricardo Pengel (voorlangs) voort. Uit een mooie combinatie van Thomas Bek met Hans van der Woude, die zich na ruim een halfuur spelen geblesseerd moest laten vervangen door Pieter de Smidt, en Stefan Schipper belandde de bal bij Milco Leijen, wiens schot werd gekraakt. SVW-doelman Bellekom moest zelf met een uitstekende redding op een vrije trap van Ivo Rottiné, van zo’n 25 meter van zijn doel, de nul handhaven. Bij een kopbal van Stefan Schipper die, omdat hij bij een voorzet van Ricardo Pengel een paar passen van het doel af moest lopen, niet krachtig genoeg kon inkoppen, was die klus eenvoudiger voor de SVW-keeper, die vlak voor de rust wel de hulp van een van zijn verdedigers nodig had toen hij half misgreep bij een vrije trap van Joey Papamelodias.

In het derde kwart van de wedstrijd had Forward het initiatief, al was er direct na de aftrap van de tweede helft een uitstekende ingreep van Ivo Rottiné nodig om gevaar te bezweren en Pieter de Smidt even later een schot moest blokken. De aanvallen van Forward resulteerden in diverse schoten van Joey Papamelodias, Ricardo Pengel en Ivo Rottiné die iets te hoog gericht waren en een krullend schot van Joey Papamelodias om het SVW-doel heen. De defensie van de bezoekers werd in problemen gebracht bij een voorzet van Mark de Wit en een van Ricardo Pengel, maar in beide gevallen kon de bal in twee of meer instanties worden weggewerkt. Na een mooie 1–2-combinatie met Joey Papamelodias door het centrum zag Stefan Schipper zijn schot via een SVW-lichaam naast gaan. Ook een afstandsschot van Milco Leijen, uit een knappe pass van Ricardo Pengel, miste de juiste richting. Bij een volgende voorzet van Ricardo Pengel, na een combinatie met Stefan Schipper, was doelman Bellekom net op tijd bij de eerste paal aanwezig om Milco Leijen van scoren af te houden.
Aron van Loon werd tweemaal niet al te zwaar op de proef gesteld bij afstandsschoten, maar éénmaal, vlak voor het einde van de wedstrijd wel degelijk, toen hij de bal fraai uit de bovenhoek wist te tikken. Bij een gevaarlijke voorzet van de bezoekers kopte een spits, onder zware druk van Ivo Rottiné en uit moeilijke positie, naast.
In de slotfase kwam Forward éénmaal goed weg bij een aanval van de bezoekers over rechts. De voorzet bereikte een vrij voor Aron van Loon staande spits, maar de inzet ging royaal naast. Bij een andere goede mogelijkheid wist Mark de Wit de inzet te blokken.
Aan de zijde van Forward was Joey Papamelodias het dichtst bij een treffer, maar uit zijn vrije trap, vanaf de rand van het SVW-strafschopgebied, ging de bal via de lat over.

Uitslagen
In het licht van de indrukken van de krachtsverhoudingen in de vierde klasse A, die verkregen zijn uit de resultaten van de wedstrijden in de eerste drie competitieronden en het vorige seizoen, waren er in de vierde speelronde enkele merkwaardige uitslagen. Kolping Boys, dat tegen Forward een bijzonder goede indruk maakte, ging met royale cijfers (5–2) in Heiloo onderuit tegen de nummer drie van de ranglijst van de vorige jaargang, De Foresters, dat met twee nederlagen – tegen SVW ’27 en St Adelbert – een zwakke seizoensstart kende. St Adelbert had juist een prima seizoensopening met zes punten uit drie wedstrijden en een nauwelijks verdiende nederlaag tegen Forward, maar verspeelde in Enkhuizen twee punten tegen laagvlieger DINDUA in een doelpuntloos duel. Stadgenoot De Blokkers boekte zijn derde opeenvolgende overwinning, ditmaal een opvallende 0–2 bij het in eigen huis doorgaans lastig te kloppen Opperdoes. DTS bevestigde zijn reputatie als potentiële topploeg met een 3–4 overwinning bij Wieringermeer, waarvoor hetzelfde geldt als voor Opperdoes.
Forward blijft na het gelijke spel tegen SVW ’27 de ranglijst aanvoeren, nu met 10 punten uit vier wedstrijden, maar DTS kan in punten op gelijke hoogte komen. Daartoe moet de ploeg uit Oudkarspel aanstaande dinsdag de inhaalwedstrijd in eigen huis tegen Opperdoes winnen. De Blokkers volgt op één punt van Forward. St Adelbert behoudt zijn achterstand van drie punten op de koploper en kan nog voorbijgestreefd worden door SVW ’27. De Heerhugowaarders moeten dan de inhaalwedstrijd tegen Schagen United, die eveneens voor aanstaande dinsdag op het programma staat, in winst omzetten.
Westfriezen – Always Forward 4-1
De Blokkers – SEW 2-1
HSV Sport – Zwaagdijk 5-0