Renovatie stadhuis uiterlijk over een jaar van start

15-10-2020

HOORNGIDS | De Hoornse gemeenteraad heeft 15 september besloten geen nieuw stadhuis te bouwen in de Poort van Hoorn, maar het huidige stadhuis te renoveren. Daarvoor is een investeringskrediet van € 26,8 miljoen beschikbaar gesteld. Als het aan het college van B&W ligt wordt pas begonnen met de renovatie in 2023, maar de Fractie Tonnaer ziet dat proces liever eerder van start gaan.

Voor de renovatie zijn alle relevante stukken zoals een Programma van eisen gereed, zodat kan worden begonnen met de renovatie van het stadhuis. Fractie Tonnaer stelt voor uiterlijk vóór 1 november 2021 daadwerkelijk te beginnen met de renovatie. Wat betreft de aanbestedingsprocedure vertrouwt de fractie erop dat Hoornse- en Westfriese bedrijven voorrang krijgen en de renovatie mogen uitvoeren. Zie hieronder het schrijven aan het college en de gemeenteraad.

Geachte dames en heren,
Dinsdag 15 september jl. heeft de gemeenteraad besloten het stadhuis aan de Nieuwe Steen te renoveren. Voor de renovatie is een investeringskrediet van € 26,8 miljoen beschikbaar. Alle relevante stukken om op korte termijn met de renovatie te starten zijn gereed:
investeringskostenberekening, bouwkostenoverzicht, programma van eisen (ruimtelijk, functioneel, technisch) en kapitaalkostenoverzicht kunnen bij de renovatie worden gebruikt. 
Onze fractie is verbaasd dat in het persbericht ‘Raad kiest voor renovatie stadhuis’ van 12-10-2020 staat dat het ‘doel is om in 2023 te kunnen starten met de renovatie’. Door pas in 2023 te starten wordt de renovatie onnodig vertraagd. Het opschuiven van de datum is onnodig, verhoudt zich niet tot de kennis die al aanwezig is en gaat voorbij aan het belang van onder anderen stadhuis-medewerkers om spoedig met de renovatie te beginnen. Fractie Tonnaer vindt dat uiterlijk vóór 1 november 2021 moet worden gestart met de renovatie van het stadhuis. 
Tijdens de behandeling van de Programmabegroting, op 3 november 2020, wordt door ons een motie ingediend waarin het college dringend gevraagd wordt om met de renovatie van het stadhuis te starten uiterlijk vóór 1 november 2021 én met de voorbereidingen daarvoor te beginnen. Wat betreft de aanbestedingsprocedure voor renovatie vertrouwt Fractie Tonnaer erop dat Hoornse en West-Friese bedrijven voorrang krijgen. 

In de bijlage vindt u de genoemde motie. (/content/7951/download/clnt/95521_motie_start_renovatie_stadhuis.docx)

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, fractievoorzitter.

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn
Stadhuis Hoorn voorzijde Stadhuis Hoorn voorzijde