Hygiënepalen in de stad voor optimale desinfectie

Ondernemers en winkelend publiek in de strijd tegen corona

HOORNGIDS | De gemeenteraadsleden Marieke Rijk en Onno Egtberts van Fractie Tonnaer hebben in mei van dit jaar voorgesteld om, in navolging van Alkmaar, hygiënepalen te plaatsen in winkelstraten van de binnenstad en in de Hoornse winkelcentra. Met hygiënepalen, die met een voetpomp worden bediend en bestand zijn tegen vandalisme, kan het winkelend publiek de handen desinfecteren. Dit voorstel heeft niet geleid tot een zichtbaar vervolg.   

De beide gemeenteraadsleden zijn dan ook weer in de pen geklommen en hebben het college van B&W aanvullende vragen gesteld met betrekking tot de hygiënepalen. Zij zeggen te merken dat er wel behoefte aan is in onze gemeente en dat Alkmaar wel doorpakt. Om die reden is onderstaande vervolgbrief verzonden. 

Geacht college,
Per brief van 18 mei 2020 hebben wij het college gevraagd voor de winkelstraten in de binnenstad en de winkelcentra in Hoorn, Blokker en Zwaag hygiënepalen aan te schaffen. In Alkmaar zijn al op diverse plaatsen hygiënepalen geplaatst. Het gebruik van de hygiënepalen is een succes. Alkmaar heeft daarom besloten meer hygiënepalen te plaatsen. 
Op onze brief van 18 mei jl. hebben wij geen reactie ontvangen. Deze brief heeft u er ook niet toe aangezet in Hoorn, Blokker en Zwaag hygiënepalen te plaatsen. Daarom hebben winkeliers en inwoners zelf het initiatief genomen door hygiënemiddelen op straat te plaatsen. Hoewel dit een rommelig straatbeeld geeft waarderen wij het particulier initiatief voor de plaatsing van desinfecteermiddelen op straat door winkeliers en inwoners. In de bijlage een foto van pinautomaat in WC de Huesmolen met op de grond een desinfecteermiddel.
In onze brief van 18 mei jl. vragen wij plaatsing van palen in winkelcentra en winkelstraten. Op onze brief hebben wij geen reactie ontvangen en heeft evenmin tot plaatsing van hygiënepalen aangemoedigd. Op grond van de ervaringen in Alkmaar stellen wij voor de nog te plaatsen hygiënepalen eveneens te plaatsen bij onder andere voetgangersdeuren en betaalautomaten van parkeergarages, pinautomaten, IJsbaan en bij sportzalen.
Wij vragen u nogmaals, in overleg met ondernemers en ondernemersverenigingen, tot aankoop en plaatsing van hygiënepalen over te gaan en het aantal plekken voor plaatsing te verruimen.
Met vriendelijke groet,
Marieke Rijk en Onno Egtberts, gemeenteraadsleden, namens Fractie Tonnaer.

Pinautomaat Huesmolen Pinautomaat Huesmolen