Kabinet geeft horeca doodsteek

15-10-2020

HOORNGIDS | Wat geheelonthoudersverenigingen en de Amerikaanse overheid nooit is gelukt, lijkt het derde kabinet-Rutte wel voor elkaar te krijgen: de drooglegging van een land. De harde maatregel om alle horecagelegenheden voor een maand te sluiten, betekent voor veel cafés en restaurants de doodsteek.

Kuchschermen, desinfecterende spray en vloertape
Restaurateurs, het bedienend personeel, chef-koks, stagiaires, schoonmakers: allemaal hebben ze de afgelopen maanden keihard gewerkt. De binnenruimte en het terras opnieuw ingedeeld, vloertape geplakt, afzetpaaltjes geplaatst, kuchschermen opgehangen en waarschuwingsborden aangebracht. En telkens weer sprayen, eindeloos sprayen met desinfecterende allesreiniger over het oppervlak van tafeltjes, stoelleuningen, deurklinken en de toog. Even leek het erop dat alle extra moeite niet voor niets was geweest, dat het omzetverlies van de eerste lockdown door de fraaie zomer voor een deel kon worden goedgemaakt. Tot dinsdag.

Driekwart besmette personen valt buiten GGD-radar
Toch nog onverwacht kondigde het kabinet aan dat alle cafés, restaurants en coffeeshops vanaf woensdag 22.00 moeten sluiten. Reden: in de zeventigduizend horecagelegenheden die Nederland telt, zouden naar verhouding veel besmettingen plaatsvinden, zo’n drie tot vier procent van alle besmettingen. Dit cijfer komt voort uit het bron- en contactonderzoek dat de GGD naar de herkomst van een besmetting zegt te verrichten. Maar critici betwisten de uitslag van deze steekproeven: driekwart van de besmette personen blijft buiten de radar van de GGD.

Horeca gefopt door ‘onderzoek’ van BNR
De horeca kwam ook door een ander onderzoek in een verdacht daglicht te staan. Omroep BNR meldde vorige week dat een op de twintig horecamedewerkers besmet is met het virus, meer dan in enig andere beroepsgroep het geval zou zijn. Dit zou blijken uit cijfers van het RIVM. Dat de horeca een veel hoger dan gemiddeld aantal jonge medewerkers telt die een besmetting even goed op de dans- of sportclub kunnen oplopen, bleef buiten beschouwing. Ook het feit dat van veel besmette personen niet kon worden achterhaald in welke branche zij werkzaam waren, maakte het ‘foponderzoek’ ongeschikt voor beschuldigende conclusies.

Horecabond vreest ‘desastreuze gevolgen’
Veel horecaondernemers reageren boos, ongelovig en teleurgesteld op het nieuws over de gedwongen sluiting. Ze voelen zich als zondebok behandeld en menen dat de maatregelen disproportioneel zijn. Om ‘desastreuze gevolgen’ te voorkomen heeft Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, de regering opgeroepen ondernemers volledige compensatie van de loonkosten en de vaste lasten te bieden. Wie de komende tijd na acht uur ‘s avonds buitenshuis een borrel wil drinken, heeft nog maar een paar opties: een hotelkamer boeken en ‘s avonds aan de bar gaan hangen of een vliegticket kopen. Ook de horeca achter de securitycheck op Schiphol mag een biertje blijven tappen. Zo help je de luchtvaartsector ook nog een beetje.

Cafe De Gevel Cafe De Gevel