Nieuwe bestemming deel Hoornse stadhuis

Prima huisvesting voor bibliotheek, muziekschool en Blauwe Schuit

HOORNGIDS | Sinds bekend is geworden dat het Hoornse stadhuis zal worden gerenoveerd wordt er van verschillende kanten gespeculeerd over de invulling van het te ruim in zijn jasje zittende gemeentehuis. Er is veel ruimte beschikbaar die gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden. Uit het programma van eisen is gebleken dat na renovatie alleen de gebouwen A en B in gebruik blijven als stadhuis. Gebouw C is overtollig en kan worden verhuurd. De lokale politieke partij Fractie Tonnaer vindt gebouw C van het stadhuis zeer geschikt voor bijvoorbeeld de Blauwe Schuit, de Muziekschool en de Centrale Bibliotheek.

Uiteraard zijn de ideeën voor nieuwe huisvesting alleen uitvoerbaar als de culturele organisaties een verplaatsing naar gebouw C van het stadhuis zelf willen. In ieder geval is gebleken dat de drie culturele organisaties al jaren op zoek zijn naar nieuwe huisvesting voor hun organisaties. Fractie Tonnaer gaat ervan uit dat het mogelijk moet zijn uiterlijk 1 november 2021 te starten met de renovatie van het stadhuis. Het is daarom nodig tijdig de nieuwe huurders van gebouw C van het stadhuis bij de renovatie te betrekken en met hun inrichtingswensen rekening te houden. Om die reden heeft fractievoorzitter Roger Tonnaer een schrijven (zie hieronder) doen uitgaan naar de Hoornse gemeenteraad en het college van B&W Hoorn.  

Geachte dames en heren,
Uit het Programma van eisen is gebleken dat na renovatie alleen de gebouwen A en B in gebruik blijven als stadhuis. Gebouw C is overtollig en kan worden verhuurd aan een Hoornse organisatie. In eerste instantie hebben wij gepleit voor vestiging van de politie, die nu gevestigd is naast het stadhuis. De dan vrijkomende locatie van het politiebureau aan de Blokmergouw is volgens ons geschikt voor de bouw van appartementen. 
Vervolgens hebben wij voorgesteld om gebouw C geschikt te maken voor bijvoorbeeld de Muziekschool, de Blauwe Schuit of de Centrale Bibliotheek. Uiteraard zijn deze ideeën alleen uitvoerbaar als de culturele organisaties een verplaatsing naar gebouw C van het stadhuis zelf willen. In ieder geval is ons gebleken dat de drie culturele organisaties al jaren op zoek zijn naar nieuwe huisvesting voor hun organisatie. 
In het geval dat een van de organisaties wil verhuizen, komen locaties of gebouwen beschikbaar voor woningbouw of kunnen in het gebouw van de  Muziekschool aan de Noorderstraat appartementen worden gebouwd.
Fractie Tonnaer gaat ervanuit dat het mogelijk moet zijn uiterlijk 1 november 2021 te starten met de renovatie van het stadhuis. Uitgaande van die termijn is het nu al nodig gesprekken te beginnen met organisaties waaronder de Muziekschool, de Blauwe Schuit en Bibliotheek, over de mogelijke vestiging in het te renoveren stadhuis aan de Nieuwe Steen. Door middel van een motie (zie bijlage) willen wij het college aansporen gesprekken te starten, zodat tijdig de nieuwe huurder(s) bij de renovatie betrokken worden en met hun eventuele inrichtingswensen rekening gehouden kan worden.
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, fractievoorzitter

Stadhuis Hoorn voorzijde Stadhuis Hoorn voorzijde
Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn