Hoornees

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad

Hoornees als benaming voor een inwoner van Hoorn. Je moet er effe op kauwen, maar als je de naam tien keer hebt uitgesproken klinkt-ie uitermate logisch. Een Hoornees is een inwoner van Hoorn. Zo simpel is dat.

En het wordt tijd voor duidelijkheid en eenduidigheid. Want in navolging van vrijwel alle plaatsen in Nederland waar wél duidelijkheid bestaat over de naamgeving van de inwoners, dient er eindelijk klaarheid te komen in hoe inwoners van Hoorn moeten worden genoemd. Hoornees lijkt het meest voor de hand liggend. 

Horinees
Al blijft een bepaald gedeelte zich Horinees noemen. Dat mag. Zij zijn de mening toegedaan dat degenen die geboren en getogen zijn in het stadsdeel dat loopt tot aan de spoorlijn (Havenkwartier, binnenstad en Venenlaankwartier), zich Horinees mogen noemen. In hun ogen is deze naam slechts voorbehouden aan geborenen in dat specifieke stadsdeel, waarbij ook de ouders en zelfs grootouders geboren en getogen zouden moet zijn in het oude gedeelte van Hoorn. Buitenpoorters mogen in hun ogen de naam Horinees absoluut niet gebruiken. Zie het als Amsterdammers uit de Jordaan, die zich Jordanees mogen noemen. De rest niet. Dat spreekt voor zich. Wikipedia geeft ook al geen uitsluitsel. Daarin is te lezen: ’De inwoners van Hoorn worden ook Horinezen genoemd’. Het venijn zit ’m nou juist in het woordje ’ook’. Wikipedia heeft de gevoeligheid rond dit onderwerp met dit bijwoord listig weten te omzeilen.

Wespen
We hebben het qua naamgeving ook niet echt makkelijk. Al hebben wij hier niet eens te kampen met een bijzondere plaatsnaam als Kampeersnol, Kruishaar, Sexbierum, Monster of het in Limburg gelegen dorp America. En dan hebben we ook nog het plaatsje Hoorn op Terschelling. Inwoners hiervan noemen zich Hoorners. Of in dialect ’Honjers’. Om de verwarring compleet te maken is er ook nog eens een Hoorn in Friesland, Groningen en Zuid-Holland. In Baarn heten de bewoners Baarnaars. Maar de omschrijving Hoornaar valt eigenlijk af. We zouden dan door het leven gaan als een wespensoort. Blijft over het voor de hand liggende Hoornees. Net als Hagenees voor inwoners uit Den Haag. 

Westfries
En nu we het toch over namen hebben; er bestaat al geruime tijd onenigheid over de naamgeving van het gebiedsdeel waarin we wonen. En zelfs over de provincienaam. Velen zijn de mening toegedaan dat we in Westfriesland wonen, dat in de provincie Noordholland ligt. Lijkt me ook de enig juiste omschrijving. Maar om terug te keren naar de omschrijving van inwoners van Hoorn: als geboren en getogen Horinees pleit ik voor Hoornees.

Hoornees Hoornees