Na aanvullingen en wijzigingen stemt Hoornse raad in met Pact van Westfriesland

Gemeenteraadsvergadering 20 oktober 2020

HOORNGIDS | Ook de Hoornse gemeenteraad stemt in met de plannen om de regio Westfriesland te laten horen tot de tien beste regio’s van Nederland. Dat betekent dat er stappen worden gezet om de regio op zes gebieden te verbeteren. 1. Wonen, Leefbaarheid & Bereikbaarheid;  2. Arbeidsmarkt & Onderwijs; 3. Energie & Klimaat adaptatie; 4. Vrije Tijd; 5. Ondernemen & Economie; 6. Sociaal Domein.

Hoewel tijdens de behandeling van dit punt in de commissievergadering over het algemeen instemming was, werden er door diverse fracties op aangedrongen enige wijzigingen en aanvullingen te plegen. Zo vinden meerdere fracties het belangrijk om vast te houden aan de duurzaamheidsambities die Hoorn eerder vaststelde. Het in het addendum bij het document over het Pact van Westfriesland werd 2050 genoemd, waar de indieners van een motie erover 2040 wil handhaven.

Fractie Tonnaer diende met andere fracties een motie in om tussen Hoorn en Enkhuizen een dubbele spoorlijn te promoten.

Burgemeester Jan Nieuwenburg geeft aan geen problemen te hebben met de ingediende moties.

Ingrid Tillema (GroenLinks) hoopt dat de raadsleden van de zeven gemeenten meer met elkaar overleggen over de ambities van het Pact.

De motie waarin wordt aangedrongen op wat meer voortvarendheid werd door een meerderheid gesteund. De motie over de dubbele spoorverbinding kreeg unanieme steun, evenals de instemming met de uitvoering van het Pact.

Behandeling Pact van Westfriesland Behandeling Pact van Westfriesland