Interpellatiedebat over rol van wethouder Kholoud Al Mobayed

Gemeenteraadsvergadering 20 oktober 2020

HOORNGIDS | Fractievoorzitter van de PvdA, Arnica Gortzak, vroeg een interpellatiedebat aan om wethouder Kholoud Al Mobayed te ondervragen over haar beleid met betrekking tot schuldhulpverlening; met name haar toezegging dat ook door ZZP’ers gebruik gemaakt kan worden van deze regeling. Toch blijkt in de periode daarna dat daar nog niet aan voldaan is. Zij vindt dat de raad verkeerd is voorgelicht door de wethouder.

De wethouder geeft aan hoe ze getracht heeft erachter te komen welke ZZP’ers hier behoefte aan hebben. Op de website van de gemeente staan hiertoe ook de mogelijkheden om contact op te nemen. Ze heeft een fout op de website waardoor aanmelding wellicht fout verliep over het hoofd gezien. Rob Droste (VVD) heeft ontdekt waar de fout zat en heeft dat doorgegeven. De ondernemers die voorheen niet in aanmerking kwamen zijn dit jaar door de wethouder benaderd. De website is niet de enige route die ZZP’ers kunnen bewandelen om voor schuldhulpverlening in aanmerking te komen. Het college vindt dat iedereen, dus ook ondernemers in aanmerking kunnen komen voor schuldhulpverlening en ze zegt toe de aanpak te verbeteren daar waar het verbeterd moet worden.

De medewerkers van het gemeentehuis hebben absoluut niet expres aanvragen niet gehonoreerd. Er bestaat ook schroom bij ZZP’ers om ondersteuning aan te vragen. Dit jaar is het armoedeonderzoek afgerond en zou behandeld worden. Door de coronacrisis is dat uitgesteld. Er is door de wethouder niet buiten de kaders gehandeld. Ze heeft gehandeld op basis van het beleid van de raad.

De wethouder geeft aan dat ze de raad op de hoogte houdt. Een en ander staat ook in de kwartaalreportage. In maart 2021 zal uitgebreid verslag worden gedaan.

Wanneer er nog ZZP’ers zijn die alsnog in aanmerking willen komen voor schuldhulpverlening, wil de wethouder graag dat zij zich melden. Dat kan via de website, maar ze beschikt ook over een telefoonnummer.

Na een schorsing wil Arnica Gortzak nog een nadrukkelijk excuus van de wethouder horen. De wethouder meende dat in haar beantwoording al te hebben laten horen, maar ze sprak evengoed nogmaals haar spijt uit over de fout in de aanmeldingsprocedure.

De ingediende motie die vraagt om aansluiting bij het zelfstandigenloket in Noord-Holland krijgt algemene instemming.

Interpellatiedebat Interpellatiedebat