Ademruimte aardgasvrij en andere moties

Gemeenteraadsvergadering 20 oktober 2020

HOORNGIDS | De raadsvergadering van Hoorn werd afgesloten met de bespreking van een aantal wilde moties. De motie, ingediend door HOP en VOCHoorn, over het verstrekken van ademruimte voor de burgers bij de pogingen van het aardgas af te komen, werd niet door iedereen ondersteund. Het isoleren van het huis, het gasvrij maken levert de mensen ook geld op. De motie werd verworpen.

Bomen Westerdijk

De bomen langs de Westerdijk kregen ook een motie mee. Voorgesteld wordt de bomen slechts te snoeien en bomen die wel weg moeten pas gefaseerd te kappen, nadat er vervangende bomen zijn geplant. Wethouder Simon Broersma raadt de motie af. Hij vindt de bomen niet veilig na het inwinnen van informatie bij deskundigen en andere gemeenten. Het hoogheemraadschap kan geen bomen op dijken meer toestaan. Langs de Westerdijk zouden wel bomen worden neergezet, maar die zullen kleiner zijn. Elders achter de dijk zou wel tot herplant kunnen worden overgegaan. De sterk aangepaste motie, die over de herplant gaat haalde het in de stemming ruim.

Kwetsbare vluchtelingenkinderen

De wilde motie over opvang van kwetsbare vluchtelingenkinderen werd ingediend door de ChristenUnie en GroenLinks. Met de steun van de Turkse moskee en de kerken in Hoorn wordt gevraagd door te geven aan het Rijk dat in Hoorn plek is voor kinderen die voor deze opvang aangewezen kunnen worden. Er moet tegelijkertijd nagegaan worden welke mogelijkheden Hoorn kan bieden. Burgemeester Nieuwenburg heeft gesprekken gevoerd met kerken en de Turkse moskee en staat sympathiek tegenover dit voorstel. Hoorn ziet dit passen binnen de taakstelling. Er worden in Nederland 50 kinderen opgevangen. Hoorn kan nu alleen nog afwachten of er kinderen naar Hoorn kunnen komen. De burgemeester meent daarom dat de motie niet meer nodig is. Om een duidelijk signaal af te geven willen de indieners toch de motie in stemming laten brengen. Met stemverhouding 15-18 werd de motie verworpen.

Terugplaatsen weggehaalde zebrapaden

Er zijn in Hoorn een paar zebrapaden weggehaald bij wegreparaties, maar werden niet teruggeplaatst. In Westerblokker en andere plaatsen in Hoorn, Blokker en Zwaag hebben ook bewoners aangegeven dit te laten herstellen. Wethouder Samir Bashara heeft gehandeld naar adviezen van verkeersdeskundigen, die daar jaren voor hebben gestudeerd. Er is soms sprake van schijnveiligheid waardoor het terugplaatsen van de zebraplaatsen op die plekken gevaar voor verkeersveiligheid oplevert. Hij wil eventueel nog eens laten uitzoeken of de veiligheid is gediend of niet en wanneer blijkt dat het weghalen van zebrapaden veilig blijkt te zijn, dan wil hij de motie indien aangenomen niet uitvoeren. De motie haalde het niet.

Buurtcomposteren

De laatst behandelde motie handelt over buurtcomposteren. GroenLinks hoopt dit te kunnen invoeren en de VVD ondertekende deze motie eveneens. Wethouder Simon Broersma heeft overlegd met de ambtenaren groenvisie en hij wil graag een proef opstarten. Een aantal fracties voorziet toch problemen in de uitvoering en vinden de groene kliko een prima oplossing. Vanwege het aanbod van de wethouder wordt dit raadsinstrument ingetrokken.

aardgasvrij aardgasvrij