Onderzoek naar ‘geroofd’ joods vastgoed

21-10-2020

HOORNGIDS | Fractie Tonnaer wil het voorgenomen onderzoek naar de bestemming van joods vastgoed laten uitvoeren door Raymund Schütz en Egbert Ottens. Schütz en Ottens kunnen met hun kennis en ervaring onder leiding van het Westfries Archief het onderzoek goed uitvoeren. Omdat er voor het onderzoek geen geld beschikbaar is wordt de Hoornse gemeenteraad gevraagd in de Begroting 2021 een bedrag van € 15.000,-- op te nemen. De gemeenteraad beslist 3 november a.s. daarover. De Fractie Tonnaer stuurde onderstaande brief naar de Hoornse gemeenteraad.

Geachte dames en heren,
Gemeenteraadslid Conny Ligthert heeft afgelopen zomer vragen gesteld over de bestemming van panden van joodse inwoners tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Een aantal van deze panden kwam begin jaren vijftig in handen van de gemeente Hoorn en werd vervolgens doorverkocht. Onze fractie hecht eraan dat de geschiedenis over de transacties van joods vastgoed grondig wordt uitgezocht. 
Uit de beantwoording is gebleken dat het college B&W bereid is om onderzoek naar joods vastgoed te doen, maar dat daarvoor geen financiële ruimte is. Het college stelt voor € 20.000,- tot € 30.000,- op te voeren als ruimtevrager bij de kadernota 2021. Wij stellen voor dat het onderzoek onder leiding van het Westfries Archief wordt uitgevoerd door Raymund Schütz en Egbert Ottens. 
Historicus Raymund Schütz heeft al veel onderzoek gedaan naar de bestemming van joods vastgoed in de oorlog en publiceerde erover in het kwartaalblad van Oud Hoorn het artikel ‘Het Joods onroerend goed in Hoorn tijdens de bezetting’. Egbert Ottens heeft onderzoek gedaan naar onder meer joods onroerend goed voor zijn boek ‘Hier is alles gewoon, dat spreekt’, over Hoorn in de Tweede Wereldoorlog. Fractie Tonnaer wil van het college de toezegging dat Raymund Schütz en Egbert Ottens met hun kennis en ervaring het gewenste onderzoek mogen gaan uitvoeren zoals door ons gevraagd. Verder gaan wij ervan uit dat niet pas in de kadernota 2021 maar alsnog in de begroting 2021 een bedrag van € 15.000,- wordt opgenomen voor onderzoek naar joods onroerend goed. 

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, fractievoorzitter

De oude synagoge in Hoorn De oude synagoge in Hoorn

Reacties
Reactie: (Edo van Eekeres)
22-6-2021, 21:48
Het doel lijkt mij duidelijk. Tijdens de bezetting is onroerend goed geroofd dat nooit is gecompenseerd aan rechtmatige erfgenamen. Mensen waarvan alles is geroofd en massaal zijn uitgemoord tijdens de tweede wereldoorlog in verband te brengen met de politieke situatie in het Midden-Oosten is volkomen onterecht en ongepast. Zij hebben daar part noch deel aan.

Reactie: (J.Hartsuiker)
22-6-2021, 13:53
Vraag: Wat is het doel van dit onderzoek ? Verder: Doen de commissieleden óók onderzoek naar de onteigeningen van de afgelopen decennia door de joodse staat van palesteinse eigendommen ? Doet de commissie ook onderzoek naar de deportaties in de laatste decennia van palesteinen uit hun huizen en dorpen ? Betaalt de gemeente óók mee aan dát onderzoek ? Dit "onderzoek" vindt paalts in meerdere gemeenten in Nederland. Waarom moet dit betaald worden van gemeenschapsgeld ? (Ambtelijke werkgroepen). Graag uw reactie. J.Hartsuiker.