Schrijnende behoefte aan openbare toiletten

27-10-2020

HOORNGIDS | Door de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende sluiting van de horecabedrijven is het voor veel mensen een ernstig probleem geworden om nog een bezoek aan de binnenstad of een winkelcentrum af te leggen vanwege het ontbreken van sanitaire voorzieningen. Ook grootwinkelbedrijven kunnen of willen niet in deze behoefte voorzien, zodat er voor velen niets anders op zit dan maar online te winkelen en een wandeling door de stad of rustig te shoppen uit hun hoofd zetten.

Het is voor een tweetal Hoornse lokale politieke partijen aanleiding om aandacht te vragen voor dit nijpende probleem. Zie onderstaande brief die naar het college van B&W is verzonden.

Geachte college,
Hoorn heeft, sowieso voor vrouwen, geen tot weinig openbare toiletvoorzieningen. Daarover heeft de HSP in 2018 al eens aandacht gevraagd via art.36 vragen. Het probleem van de hoge nood is ernstig nu de horeca is gesloten en grootwinkelbedrijven door de corona-maatregelen hun toiletten voor het publiek hebben afgesloten.
Het maakt onze binnenstad en winkelcentra nog ongastvrijer dan ze door de gesloten horeca al zijn. Het is een serieus landelijk probleem blijkt onder meer uit dit artikel: https://nos.nl/collectie/13839/artikel/2337009-tekort-aan-openbare-wc-s-tijdens-coronacrisis-ik- moest-het-laten-lopen
Een rondgang op internet en binnen ons netwerk leert dat mensen (zeker als ze een lichamelijk problemen hebben of ouder zijn) de deur niet meer uit kunnen of durven om te winkelen. En dat is ook niet in het belang van onze winkeliers. Nu er een lockdown dreigt en niet uitgesloten kan worden dat er toekomst vaker vervelende maatregelen genomen moeten worden, verzoeken wij u dringend op drukke plaatsen in onze gemeente hygiënisch verantwoorde toiletvoorzieningen te plaatsen. Dit om de stad en winkelcentra voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te houden.
Wij menen dat de dekking kan worden gevonden uit de € 2,4 miljoen die de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld voor het noodfonds corona.
Wij verzoeken u dringend de raad en de staat zo snel mogelijk te laten weten of ons verzoek honoreert.
Alvast hartelijk dank. Met vriendelijke groeten,
HOP – Robert Vinkenborg VOCH – Aart Ruppert

Openbaar toilet Openbaar toilet