Raad buigt zich over begroting 2021

27-10-2020

HOORNGIDS | Op dinsdag 3 november buigt de Hoornse raad zich over de begroting 2021. Vanwege de situatie rond corona werd de begrotingsvergadering sterk ingekort. De raadsfractie hebben hun algemene beschouwingen schriftelijk ingediend. Verder hebben de raadsfracties aangekondigd tijdens de vergadering op 3 november drie amendementen en 9 moties in te dienen.

Vanwege het inkorten van de behandeling van de begroting hebben de raadsfracties hun algemene beschouwingen en raadsinstrumenten (moties en amendementen) schriftelijk ingediend. Deze zijn terug te vinden via de website van de gemeente Hoorn (https://bit.ly/37Horgd). Op vrijdag 30 oktober reageert het college op de aangekondigde raadsinstrumenten en gaat zij eventueel in op de schriftelijke algemene beschouwingen van de raadsfracties. Op 3 november start de begrotingsbehandeling. Vanwege corona kan hier helaas geen publiek bij zijn. De vergadering is live te volgen of later terug te zien via www.hoorn.nl/gemeenteraad (http://www.hoorn.nl/gemeenteraad).

Fractie Tonnaer heeft de uit te spreken Algemene beschouwing voor de begroting 2021 aan de pers ter beschikking gesteld. Klik op de link: Algemene beschouwing Fractie Tonnaer voor de begroting 2021 (/content/7951/download/clnt/95710_Algemenebeschouwing_begroting_2021_Fractie_Tonnaer.pdf)

Amendementen

Bewaakte fietsenstalling binnenstad (D66, VOCHoorn)

Deze partijen stellen voor om structureel 50.000 euro vrijmaken om een bewaakte fietsenstalling in de binnenstad te realiseren. Dit geld zou vrijgemaakt kunnen worden door het gelijktrekken van het parkeertarief in het havengebied met dat van het centrum.

IKEC in Risdam-Noord (VVD, DRP, CDA, Fractie Tonnaer)

Deze fracties willen dat eind 2022/begin 2023 in Risdam-Noord een IKEC gerealiseerd wordt, en niet op de locatie hockeyvelden aan de Nieuwe Steen. Voorstel is om dit IKEC te koppelen aan HSV Sport. De partijen willen hiervoor 80 tot 120.000 euro vrijmaken, te dekken uit het budget incidenteel onvoorzien.

Begroting 2021 en verder (VVD, CDA, DRP, Fractie Tonnaer)

Deze fracties doen alternatieve bezuinigingsvoorstellen. Zo willen zij geld besparen door wijklabs en wijkcentra te integreren, de inhuur van externen in te perken en de bijstandsnorm tot 120% te maximeren. Dit geld willen zij inzetten om een aantal bezuinigingsvoorstellen terug te draaien. Voorbeelden zijn onder meer het aanleggen van een wijkpark in Bangert en Oosterpolder, verbeteren van de verkeersveiligheid, de verbouwing van het Westfries Museum en het opwaarderen van het loonfunctiegebouw voor medewerkers van de gemeente Hoorn.

Moties

Voorkomen wateroverlast (D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, Fractie Tonnaer)

De fracties roepen het college op om te onderzoeken welke maatregelen effectief zijn om bedrijven en bewoners te stimuleren om hemelwater op te vangen en te voorkomen dat het riool overloopt. Zij vragen om te komen met een subsidie of aanjaagvoorstel via Puur Hoorn.

Aanpakken wapenbezit (DRP)                                           

De Realistische Partij stelt voor om gevaarlijke voorwerpen of voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden via de APV te verbieden. Dit naar voorbeeld van Zaanstad. Daarnaast wil DRP dat de politie via de APV de bevoegdheid krijgt om ook wapens in te beslag te nemen die niet strafbaar zijn gesteld in de Wet Wapens en Munitie.

Gebruik C-gebouw stadhuis (Fractie Tonnaer)

Fractie Tonnaer vraagt het college om met culturele organisaties als de bibliotheek, de Blauwe Schuit en de Muziekschool in gesprek te gaan over mogelijk gebruik of huur van de C-vleugel, na renovatie van het stadhuis.

Olga Commandeurplein (Fractie Tonnaer)

Fractie Tonnaer stelt voor om in 2021 een Olga Commandeurplein in de Kersenboogerd aan te leggen, bij voorbeeld bij woonzorgcentrum Betsy Perk of een andere locatie waar veel ouderen wonen. Dit om ouderen actief en gezonder te houden

Onderzoek naar Joods Vastgoed WO II

Fractie Tonnaer stelt voor om in 2021 een bedrag van 15.000 euro vrij te maken voor een onderzoek naar Joods vastgoed tijdens en kort na WO II.

Start renovatie stadhuis (Fractie Tonnaer)

Fractie Tonnaer vraagt het college dringen om zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór 1 november te starten met de renovatie van het stadhuis.

Onderzoek Jeugdzorg Plus (PvdA, Fractie Danny Verdonk, ChristenUnie, Hoorn Lokaal, DRP, VOCHoorn, Fractie Koekkoek)

Deze fracties verzoeken het college zich aan te sluiten bij de gemeentes die een onafhankelijk onderzoek willen instellen naar de gesloten jeugdzorg in Noord-Holland Noord. Dit mede naar aanleiding van negatieve signalen en berichtgeving over deze zorg.

MKB-vriendelijk aanbesteden (Fractie Danny Verdonk)

Fractie Danny Verdonk vraagt het college te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om aanbestedingen zo laagdrempelig mogelijk te maken, zodat ook ZZP’ers en MKB-bedrijven in aanmerking kunnen komen om mee te doen.

Helder Hoorns 2.0 (VVD)

De VVD wil dat begrijpelijke taal op B1 niveau als ook als norm gesteld wordt voor college- en raadsvoorstellen, net als bijbehorende beleidsteksten.

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn