Algemene beschouwingen beschouwd

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | De algemene beschouwingen komen eraan! Heerlijk! Ja echt, dat wordt smullen! De flitsende steekpartijtjes naar andersdenkenden, oppositie is op zijn of haar best en de coalitie vertoont weer de unieke hechte samenwerkingshouding die na de vorige verkiezingen is ontstaan. Alle 14 fracties hebben al op schriftelijke wijze blijk gegeven waar zij voor staan en wat het komende jaar voor ons, afwachtende burgerij, allemaal in de pannetjes en schaaltjes zal worden opgediend. Je krijgt alvast een kijkje in de keuken om te zien, te ruiken en te proeven aan de ingrediënten waarmee dinsdagavond een smakelijke brei zal worden klaar gestoofd.

Haha, dit was een grapje hoor. De werkelijkheid is anders. Wel boeiend hoor, maar alleen voor mensen die daar hun smaakpapillen voor hebben geoefend. De inleidende verhaaltjes van alle fracties zijn na te lezen. Je kunt lezen hoe zij in de politieke werkelijkheid van Hoorn staan. Hoorn heeft te maken met een enorm gat in de begroting. Het huidige college wil dat gat grotendeels dichten met allerlei maatregelen en een flinke greep uit de reserves, met de mededeling dat die in latere jaren wel weer zal worden aangevuld.

Het is bijzonder interessant om te zien hoeveel tekst de verschillende fracties hebben geproduceerd. Het past hen en de politieke psychologen onder ons zien glimlachend hun vermoedens bewaarheid. Er zijn fracties die een prachtige beknopte stijl hebben gehanteerd, maar er is ook een uitzondering. Moet dat niet zijn: er zijn ook uitzonderingen? Oordeel zelf! De fracties DRP, GroenLinks, Fractie Koekkoek, CDA en PvdA vulden één zijde van een A-4’tje, D66 iets minder dan 1 ½ , Fractie Danny Verdonk, Sociaal Hoorn en VOCHoorn hebben 2 pagina’s nodig, ook om de complimenten en zaken die hen verontrusten even aan te stippen. De ChristenUnie kent twee versies, waarvan de eerste 1 pagina en de tweede, wat meer uitgewerkte, 2 ½ pagina’ s telt. HOP wil een hoop gram kwijt over coalitiepartijen die de oppositie trachten voorbij te streven in het onderuithalen van de coalitieafspraken en komt daardoor op 3 waarmee ze ook op papier worden ingehaald door de VVD die 3 ½ pagina scoort. Fractie Tonnaer verslaat alle andere fracties door hun algemene beschouwing 6 hele kantjes te laten duren.

Tijdens de vergadering van dinsdag, stel ik me zo voor dat de spreektijd voor elke factievoorzitter enige minuten zal zijn. Misschien vijf, zelfs zes minuten heb ik ooit mee mogen maken. Ik , en ik denk alle andere fracties met mij, zullen dan hoogstwaarschijnlijk weer mogen meemaken dat de wat ouder wordende fractievoorzitter en oprichter van Fractie Tonnaer weer smartelijk zijn beklag zal doen wanneer het belletje na de afgesproken tijd ook voor hem zal klinken, terwijl hij nog met het voorlezen van het tweede kantje bezig is. Ze moeten altijd juist hem hebben. Ik heb ooit eens een aantal mensen voorgehouden dat het voorlezen van één vol getypt kantje ruim vier minuten duurt.

We gaan dus het merendeel van het betoog van Onze Geliefde fractievoorzitter missen en juist het deel dat helemaal vol staat met allemaal mooie dingen die hij voor ons allemaal voor elkaar wil brengen. We lopen tegen sinterklaastijd, weet deze slimme man te gebruiken. Waar een paar fracties voorzichtige suggesties doen om nog wat centen bij elkaar te schrapen om toch maar het allernoodzakelijkste misschien nog voor elkaar te kunnen krijgen zegt ons politieke factotum doodleuk dat we bij het Rijk moeten aankloppen om de ingehouden zorggelden alsnog uitgekeerd te krijgen.

Je kunt het natuurlijk ook opvatten als een schitterend voorbeeld van optimisme, dat onze door stedelijk geldgebrek gekwelde burgervader op juiste toon en met de juiste woordkeuze er vast wel in zal slagen de ontbrekende miljoenen uit ’s Rijks schatkist te laten scheppen. Dat soort optimisme ontbreekt natuurlijk ten enenmale bij alle andere fracties. Het is ook waarschijnlijk door dit politieke vernuft dat Fractie Tonnaer nog sterker dan de VVD het de coalitie telkenmale moeilijk maakt. ‘Deze coalitie heeft geen oppositie nodig,’ laat fractievoorzitter van HOP, Robert Vinkenborg weten.

Het is nog geen dinsdag en dus heb ik nog even de tijd om alle amendementen en moties die zullen worden ingediend te lezen. Het is helemaal waar wat het spreekwoord zegt: veertien fracties kunnen meer onzin bij elkaar schrijven dan één columnist. En daarom doe ik dit werk ook zo graag.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_begroting Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_begroting