Vele wegwerkzaamheden en omleidingen leiden tot ergernis

03-11-2020

HOORNGIDS | De noodzakelijke werkzaamheden die de gemeente Hoorn laat uitvoeren zouden beter op elkaar afgestemd moeten worden. Daarnaast leiden de omleidingen regelmatig tot problemen. Dat is de opvatting van de Hoornse VVD en Fractie Tonnaer. Om die reden hebben de beide lokale politieke partijen vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. Zie de brief hieronder. 

Geacht college,  
Via onze contacten en kanalen en uit eigen ervaring merken we dat er op veel diverse plekken in de gemeente Hoorn aan de weg gewerkt wordt momenteel. Sinds begin augustus wordt er gewerkt aan de reconstructie van de Westerblokker, die als gevolg hiervan gesloten is voor doorgaand verkeer. Een van de belangrijkste verkeersaders van de Kersenboogerd, te weten de kruising IJsselweg‐Dinkelweg, is sinds 26 oktober 2020 afgesloten ook in verband met een reconstructie. De kruising is alleen nog toegankelijk voor nooddiensten, waar overdag op wordt toegezien door een viertal verkeersregelaars, maar in de avonduren rijdt menig automobilist hier gewoon over de kruising.  
De provinciale weg richting Enkhuizen was recent enige dagen afgesloten direct na industrieterrein Hoorn80 ivm asfalteringswerkzaamheden, maar het volledige trace richting Enkhuizen wordt vaker een aantal dagen gesloten. Tenslotte is vanaf vorige week vrijdag de spoorwegovergang van de stoomtram met de provinciale weg in 1 rijrichting afgesloten in verband met een vernieuwing.  
Daarboven op constateren we dat de omleidingen vaak te wensen over laten. Ze wijzen doodlopende straten in (zoals bij de Houtduif/Tortelduif en de recent de Hanebalk) of bestuurders worden door verkeersregelaars de wijken ingestuurd (zoals recent bij de Hanebalk). Daarbij moeten we ook concluderen dat informerende brieven van de gemeente Hoorn en de aannemers geen omleidingen aangeven en ook lang niet bij alle betrokkenen worden bezorgd.  
We hebben daarom de volgende vragen:
1: bent u het met ons eens dat de combinatie van deze wegwerkzaamheden beter op elkaar afgestemd had moeten worden? Zo nee waarom niet?
2: wilt u voor de toekomst wegwerkzaamheden goed op elkaar afstemmen, inclusief die van derde partijen als de provincie?  
3: wilt u voor de toekomst meer aandacht besteden aan omleidingen en deze uitgebreider benoemen in de informerende brieven richting inwoners?
Met vriendelijke groet,
Chris de Meij ‐  Raadslid namens de VVD  
Onno Egtberts – Raadslid namens Fractie Tonnaer

Westerblokker Westerblokker