Ruim 30 projecten geven invulling aan ambities voor Westfriesland 

03-11-2020

HOORNGIDS | Met het vaststellen van een dynamisch Uitvoeringsprogramma met ruim 30 regionale projecten is de regio Westfriesland klaar om optimaal in te spelen op actuele ontwikkelingen, nu en in de toekomst. Het Uitvoeringsprogramma geeft invulling aan de ambitie om een aantrekkelijke Top-tienregio te zijn op het gebied van wonen, werken, zorg, onderwijs, verkeer en vrije tijd. 

Het is opgesteld door de zeven Westfriese gemeenten in nauwe samenwerking met Westfriese partners zoals ondernemers, maatschappelijke -, zorg- en onderwijsinstellingen. De projecten, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een regionaal woonakkoord, kennen een looptijd van 2 tot 5 jaar. 

Projecten
De projecten uit het Uitvoeringsprogramma sluiten aan bij de ambities uit het Pact van Westfriesland 7.1. Ambities die ertoe bijdragen dat Westfriesland een regio wordt waar welvaart en welzijn, een florerende duurzame economie en een rechtvaardig sociaal beleid de belangrijkste prioriteiten zijn. Een plek dus waar het niet alleen fijn wonen, werken en leren is, maar ook een plek waar we voor elkaar zorgen. Een plek waar anderen graag op bezoek komen. In samenwerking met alle partijen zijn ruim 30 projecten geformuleerd die hier aan bij gaan dragen. Het gaat om projecten voor de korte (2 jaar) of voor een langere (2-5 jaar) periode. Voorbeelden zijn: 
Het opstellen van een regionaal woonakkoord. 
Het ontwikkelen van een regionale mobiliteitsstrategie. 
De aanpak van huisvesting voor buitenlandse werknemers. 
Het ontwikkelen van een uitvoeringsprogramma voor een energieneutraal en klimaatbestendig Westfriesland. 
Het ontwikkelen van een MKB strategie. 
Het oprichten van een ZorgAcademy. 
Het vitaliseren van verblijfsrecreatie. 
Het ontwikkelen van acties die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. 
Het geven van advies en ondersteuning om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen. 

Vaste ambities, flexibele uitvoering
De drie bestuurlijk trekkers van het Pact,  de burgemeesters Jan Nieuwenburg (Hoorn), Gertjan Nijpels (Opmeer) en Michiel Pijl (Drechterland) zijn trots op deze nieuwe mijlpaal voor de toekomst van de regionale samenwerking: “Het is nu duidelijk waar we naartoe willen met onze ambities. Die stip aan de horizon wordt door iedereen gedeeld. Een mooi proces waar vele vertegenwoordigers uit onze regio inzet voor hebben geleverd en dat in de toekomst gaan doen. De komende tijd zullen we alle zeilen bijzetten om de ambities te realiseren. Dit kunnen we niet alleen. Daar hebben we de actieve bijdrage van het bedrijfsleven en andere instellingen, maar ook de wethouders en raadsleden hard voor nodig. We hebben dit jaar ervaren dat aanpassen aan de actualiteit belangrijk is en dat we goed voor ogen moeten houden wat Westfriesland op dat moment nodig heeft. Maar ook die handschoen pakken we graag op. Met dit Uitvoeringsprogramma zijn we daar klaar voor”. 

Historie 
Het eerste Pact dateert van 2013. Na vijf jaar is deze geëvalueerd. Hieruit kwam naar voren dat het Pact voortgezet moet worden met meer focus in de opgaven en ambities. Na vaststelling van het Pact van Westfriesland 7.1 in 2019 zijn de ambities het afgelopen jaar uitgewerkt in een Uitvoeringsprogramma. Hierbij is nauw samengewerkt met ondernemers, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Dit Uitvoeringsprogramma is nu door de raden vastgesteld.  

Totstandkoming 
Het Uitvoeringsprogramma van het Pact van Westfriesland is in nauwe samenwerking met de zeven gemeenteraden tot stand gekomen via onder andere regionale raadsledenbijeenkomsten. Dit heeft geleid tot een reeks van aanbevelingen die de gemeenteraden hebben gedaan over de uitwerking van de projecten. Daarnaast zijn verschillende moties en een amendement aangenomen die zorgen voor enkele lokale accenten.

Omringdijk Omringdijk