Inhuren van externe specialisten op de schop?

Digitale raadsvergadering 4 november

HOORNGIDS | Hoorn geeft jaarlijks 10 miljoen euro uit om externe deskundigen in te huren om de denkkracht van het Hoornse stadsbestuur te versterken. Dat is een flink aantal fracties een te dure oplossing. Zij pleiten ervoor binnen de eigen ambtenarenbestand mensen op te leiden tot deskundigen waar de stad behoefte aan heeft.

Dit kan de stad een hoop geld besparen. Geld dat voor andere noodzakelijke zaken gebruikt kan worden. Elke fractie ziet daar vanuit de eigen standpunten mooie en noodzakelijke invullingen voor. Het verwijt van Aart Ruppert (VOCHoorn) aan indieners als VVD, CDA en Fractie Tonnaer is dat juist deze fracties ervoor hebben gezorgd dat deskundigen moesten worden ingehuurd, maar wel met een verlanglijstje komen die van de besparing kunnen worden betaald. Het is volgens sommigen helemaal de vraag of er op het inhuren van externe deskundigen zoveel bespaard kan worden.

Wethouder Samir Bashara herhaalde dat er wordt gewerkt aan de opdracht om minder externe inhuur te plaatsen en de eigen mensen op te leiden. Hij ontraadt het indienen van het amendement hierover. Hij stelt voor een memo te laten schrijven waarin wordt duidelijk gemaakt wat er wordt gedaan en waar men naar toe wil. Het amendement biedt het college geen enkele bewegingsruimte.

Het amendement over dit onderwerp werd omgezet in een motie en enigszins aangepast ingediend. De motie werd met 18 stemmen voor en 16 tegen aangenomen.  

Digitale raadsvergadering 3 november 2020 Digitale raadsvergadering 3 november 2020