Onderzoek Jeugdzorg plus

Digitale raadsvergadering 4 november

HOORNGIDS | In een motie, ingediend door acht fracties van de Hoornse gemeenteraad, wordt er bij het college op aangedrongen om het onderzoek te steunen om de aanpak van de jeugdzorg door Horizon, dat ook door andere gemeenten in Noord-Holland Noord wordt gevraagd. De raadsleden maken zich zorgen over de resultaten van de opvang door Horizon, die enorm tegenvallen.

Publicaties over o.a. de Horizonvestiging Antonius waar jeugdige cliënten weggelopen waren en de veiligheidssituatie daar in gevaar brachten, hebben de zorgen vergroot. Er zijn publicaties van een onderzoeksjournaliste die de aanbesteding heeft getoetst aan zaken die daarna zijn waargemaakt. Daar zijn grote vraagtekens over. De indienende fracties vragen dan ook het contract met Horizon niet te verlengen.

Wethouder Marjon van der Ven ontraadt de motie. De evaluatie na één jaar was grotendeels positief en de doelstellingen worden volgens haar steeds beter gehaald. Voor de gemeenteraden komt een voortgangsgesprek, waar men een breder en positiever beeld kan geven dan de negatieve publicaties doen vermoeden. Ook de inspecties zijn positief.

Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) herinnert aan de bezuinigingen die door het Rijk zijn doorgevoerd, zodat de zorgverlening in de knel komt. Volgens de wethouder zijn de financiën nooit het uitgangspunt geweest bij de aanbesteding indertijd. Alleen de inhoud van het zorgaanbod telde. Arnica Gortzak (PvdA) ontkent dat er sprake was van een eenzijdige kijk door kritische onderzoeken. De kritiek is goed onderbouwd. Op de vraag van Danny Verdonk (Fractie Danny Verdonk) of de wethouder het boek over deze zaak heeft gelezen antwoordde ze dat ze dat zal gaan doen. Danny Verdonk verwerpt wel haar opmerking dat door de critici geframed is. Een motie van treurnis werd overwogen, maar toch niet ingediend. De motie werd verworpen met de stemverhouding 12- 21 daar er ook twee onthoudingen waren.

Antonius in Bakkum Antonius in Bakkum