Collectie Van der Zel weer te zien bij Oud Hoorn

Giels ansichten tonen het Hoorn van vroeger jaren

HOORNGIDS | Onder de titel ‘Historische foto’s van Hoorn’ is in de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn tot eind 2020 een tentoonstelling te zien van ansichten met daarop afgebeeld Hoornse stadsgezichten en inwoners van de stad. Deze expositie, samengesteld door Marit Veerman, Femke Uiterwijk en de dit jaar overleden Trudy de Rooij, was in 2008 al eens eerder te zien. De drie konden toen gebruik maken van de gigantische ansichtkaartenverzameling van Giel van der Zel, die op 1 januari 2007 overleed en zijn collectie naliet aan Oud Hoorn. Gezien de grote belangstelling voor oude stadsbeelden van de laatste jaren werd het tijd voor een herhaling. 

De verzameling van Giel van der Zel omvat tientallen albums met duizenden foto’s. En soms ook door Van der Zel zelf gemaakte tekeningen. In 2008 werd de verzameling al gekenschetst als één van Hoorns cultuurhistorische schatten. Gezien het unieke (en ook kostbare) karakter van de verzameling wordt die bewaard bij het Westfries Archief.

Samengestelde panelen  
De expositie bestaat uit een aantal per thema samengestelde panelen met grote afdrukken van ansichten. Daarbij telkens een verklarende en goed leesbare tekst. De expositie start met een uitgebreide biografie van Giel van der Zel, die onder andere werkzaam is geweest bij de medaillefabriek van Van Straaten op het Nieuwe Noord en bij de metaalwarenfabriek van Scholten aan de Nieuwstraat. Thema’s zijn onder andere ‘Water in de stad’ met bijvoorbeeld een nog niet gedempte Turfhaven, ‘Havengebied’ met ansichtkaarten van een wel heel erg rustig Visserseiland (De Haai) en ‘Uitgevers van ansichtkaarten’ waar aandacht wordt geschonken aan Hoornse bedrijven Schrickx, Stumpel, Geerts en Bakker. Hier vindt men ook – in het kort - de geschiedenis van de ansichtkaart. En wat te denken van de vijf borden met ansichten van ‘Neringdoenden’. Met ansichten van de kassiesventers, de hondenkarren, opoe Doffer die met ijs ventte en Giels opa, die aan de Kuil in 1912 een groentewinkeltje had. Maar ook de Roode Steen komt uitgebreid in beeld, ook zonder het standbeeld van J.P. Coen en De Waag met en zonder de gietijzeren staanders. Kortom: een compleet en boeiend beeld van oud Hoorn op z’n best.

Openingstijden
De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van Oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes. De winkel is open op dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag 10 tot 14 uur. Vanwege de nieuwste coronamaatregelen heeft het bestuur van de Vereniging Oud Hoorn besloten om de deur van de winkel aan Onder de Boompjes de komende 14 dagen gesloten te houden, zodat de openingstijden op 20 november ingaan.

Oud Hoorn expo Giel vd Zel Oud Hoorn expo Giel vd Zel