Bijzondere algemene beschouwing

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | Hoorn heeft een sluitende begroting! Driemaal hoezee voor de noest arbeidende vroede vaderen en -moederen! We hebben het toch maar weer voor elkaar gekregen in deze bizarre tijd waar de ene kostenvretende ramp na de andere zich voltrekt. Het waren de wijsheid en de heldhaftige vastberadenheid van onze leiders en leidsters die dit ongeëvenaarde succes opleverden. De dreigende gitzwarte wolk van lastenverhoging is aan de burgerij van de Coenstad  als bij toverslag voorbij gegaan. Geen verhoging van parkeergeld en OZB, is dat niet een heerlijk vooruitzicht?

Dit dienen wij gewoon aan te nemen en ons ongeremd te storten in kleine feestjes met niet meer dan twee gasten. Voorbij lijkt de vrees dat de oplopende geldverslinding in de zorgsector onze fijne stad volledig ten gronde zal gaan richten. Er worden maatregelen genomen en hoe mooi paste daarbij niet de opmerking van het puik der fractievoorzitters om een brief op poten naar het kabinet te sturen waarin wij te kennen geven dat het nu wel eens genoeg is met het vasthouden van al die miljoenen die wij zoveel beter weten aan te wenden dan zij in Den Haag!

En welke schone wensen werden tijdens de algemene beschouwingen niet opgesomd door handenvol fracties die het uitzicht koesteren op de zonder enige twijfel binnenkort komende vette jaren waarin die wensen allemaal zullen worden ingewilligd en nog meer natuurlijk! En wie weet blijft die keurig nette wijk Het Nieuwe Steen wel volkomen gevrijwaard van de vestiging van een IKEC in de buurt. Zodat de door en door fatsoenlijke voorbeeldburgers van Hoorn de aanblik op busjes met achterlijke kindertjes bespaard blijft.

Niet alle coalitiepartijtjes zijn gevoelig gebleken voor alle beschouwingen en voorgestelde moties en amendementen. Opvallend was dat bij veel in stemming gebrachte zaken fractie Tonnaer het vaakst bij de voorstemmers zat en D66 het vaakst tegen. Nu was het wel zo dat Fractie Tonnaer de meeste raadsinstrumenten wist te bedenken, zelfs over zaken die al geregeld worden, maar daar gaat het natuurlijk niet om. De producent van de meeste moties verdient het over anderhalf jaar om de meeste kiezers aan zich te binden. Heb je een wens, kom dan naar ons, lijkt deze fractie de stad te willen laten weten. Uw wens is ons een motie.

Ja, en dan heb je altijd die miesmuizers die zien dat de sluitende begroting is betaald met de spaarcentjes waar we eigenlijk heel zuinig op moeten zijn. ‘Ach, wat is nou een paar miljoen?’ is niet de tekst die zij geruststellend rond toeteren. Zij zullen thuis vast wel dezelfde houding hebben ten opzichte van hun eigen spaargeld. De centjes op de bank, bedoeld voor de vervanging van de veel te oude keuken of badkamer, zullen zij vast niet verspillen aan een dik verdiende vakantie. Zulke types zijn dat. Van die figuren die net doen of ze heel nuchter en verstandig niet meteen aannemen dat de tijden na 2021 helemaal ten goede zullen keren. Die geen berenhuiden in de verkoop hebben staan voordat ze zeker weten ook over een deugdelijk geweer te beschikken. De oppotters tegenover de verbrassers, zo dien je de algemene beschouwingen te moeten zien.

Welnu, de verbrassers hebben gewonnen. En bij de verbrassers zitten toevallig ook wat oppositiefracties, zoals – en dat siert ze! – het CDA. En die hebben dat vast ook gedaan met het oog op toekomstige kansen om weer eens mee te mogen doen met een coalitie. Politiek spelen voor het echie. En de centen zullen echt wel weer binnen stromen, zeker wanneer de externe experts voor een prikkie kunnen worden vervangen door eigen ambtenaren met een extra cursusje op benodigde gebieden. Tjonge zeg! Dan kunnen sommige vasthoudende fracties ook weer dromen van een echte tunnel voor auto’s!

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column