Pamfletten verdwijnen spoorloos van bomen Westerdijk

Kerngroep Bomenbehoud Westerdijk stapt niet naar rechter

HOORNGIDS | Pamfletten op de bomen aan de Westerdijk die overdag worden opgehangen worden ’s nachts steeds verwijderd. De Kerngroep Bomenbehoud Westerdijk doet een oproep uit te kijken naar de dader(s). 

De gemeente kapt eind deze maand de dertien Canadese populieren aan de Westerdijk. In voorbije maanden hingen op de bomen pamfletten waarin werd opgeroepen een petitie te tekenen waarin de gemeente werd opgeroepen de bomen te sparen. Een woordvoerder van de actiegroep: ”De petitie is inmiddels bijna 2.900 keer ondertekend. Omdat de gemeente zich er niks van heeft aangetrokken heeft kerngroep Bomenbehoud Westerdijk de pamfletten vervangen voor rouwadvertenties op de bomen. Deze zijn ’s nachts door een vandaal verwijderd.” 

Verantwoordelijke collegepartijen
Ook andere pamfletten zijn ’s nachts verwijderd. Daarop stond vermeld welke partijen in het college van B&W verantwoordelijk zijn voor de kap. De Kerngroep Bomenbehoud Westerdijk wil weten wie steeds de pamfletten verwijdert en doet een oproep aan voorbijgangers om de dijk goed in de gaten te houden.
”Wij denken aan iemand van een politieke partij en aan een bewoner van Residentie Hoornsche Hop die eerder gedreigd heeft pamfletten te verwijderen ,” zegt een woordvoerder van de kerngroep. ”Op de pamfletten staan de collegepartijen die verantwoordelijk zijn voor de kap. Die zullen dit niet leuk vinden, maar wij vinden het wel belangrijk dat mensen weten welke partijen dit zijn.”
De kerngroep laat zich niet uit het veld slaan door de verwijdering van de pamfletten. ”Als we zien dat ze verwijderd zijn, dan hangen we ze weer terug,” zegt de woordvoerder. ”We blijven daarmee doorgaan tot de bomen zijn gekapt.” 

Boze wethouder
Wethouder Samir Bashara reageerde woedend op de aantijging dat hij medeverantwoordelijk is voor de kap van de bomen. Hij noemde dit een leugen. Niettemin steunt hij de kap van de bomen, omdat deze volgens hem ”een gevaar voor voorbijgangers” vormen. 
De ’rijdende rechter’ Mr. Frank Visser besteedde op 5 november aandacht aan de kapplannen van de gemeente. Hij adviseerde naar de rechter te stappen. De kerngroep heeft besloten dit niet te doen omdat dit hoge kosten met dit mee zou brengen en er al veel geld (€ 1300) is uitgegeven aan een second opinion van een boomexpert, die overigens aangaf dat de bomen in goede gezondheid verkeren en takbreuk voorkomen kan worden door deskundige snoei. Voor tips over de vandaal die de pamfletten verwijdert: westerdijkbomen@gmail.com (mailto:westerdijkbomen@gmail.com)

Pamfletten op bomen Westerdijk Pamfletten op bomen Westerdijk