Kontkapjes

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad

Het mondkapje rukt op. In allerlei varianten zien we bank- en struikrovers opduiken in het straatbeeld en openbare gelegenheden. Over de effectiviteit wordt nog steeds gediscussieerd, maar dat weerhoudt de regering er niet van een dringend advies uit te brengen om er gebruik van te maken. We kennen ze inmiddels in vele varianten en van uiteenlopende materialen.

Katoenen mondmaskers, al dan niet met filter, blijken favoriet. Wie er niet over beschikt kan ze uitgereikt krijgen bij huisartsen, ziekenhuizen, apotheken en andere zorginstellingen. In het openbaar vervoer zijn ze verplicht. Het bestuderen van gezichten in de trein heeft daarmee een nieuwe dynamiek gekregen. 

Duister virus
Erger wordt het als we net als in een deel van China zullen moeten overgaan op een kontkapje. Ontwikkeld nadat een vervaarlijk virus was ontdekt dat zich niet via de reguliere luchtwegen een weg naar buiten weet te banen, maar tot volle wasdom komt in de spijsverteringskanalen. Daar voltooit het zijn ontwikkelingsproces en kan door mee te liften met darmgassen zijn hoorbare geboorte bekronen met een reis door de ruimte. Dat laatste tracht men te beteugelen door in het risicogebied mensen verplicht een kontmasker te laten dragen, waarbij de maskerproducenten voor de bepaald niet gemakkelijke opgave staan een bevestigingstechniek te vinden. De ondergoedvariant waarbij het kapje als een soort inlegkruisje werd gebruikt bleek om meerdere redenen niet te handhaven. Er moest dan ook gezocht worden naar een uitwendig exemplaar. De variant met elastiek die wordt vastgebonden op de bovenbenen bleek in de praktijk wel werkbaar, maar kende merkwaardige bijverschijnselen, waarbij verschuiving nog wel de minste was. Een deel der dragers vond het masker na verschuiving terug op nimmer daartoe bedoelde locaties. 

Scrotumvariant
De zogeheten scrotumvariant leidde slechts bij een zeer beperkt deel van de gebruikers tot juichend enthousiasme. Daarnaast ongeschikt voor het vrouwelijk deel der gebruikers. Normale mondkapjes hebben al de neiging de oren naar voren te trekken en dat bleek bij de scrotumversie een onbedoeld explosieve component. Gebruikers betrapten zichzelf er ook op een bijzondere wijdbeense loop te ontwikkelen, zodat dat proces is stopgezet. De fabrikanten zijn dan ook aan het experimenteren met zelfhechtende kapjes die op de broek of jurk geplakt kunnen worden en na ’gebruik’ probleemloos kunnen worden verwisseld. 

Fartmask
Het ’fartmask’ verkeert dan ook nog in de experimentele fase en zal met inschakeling van geselecteerde vrijwilligers (ook wel bekend als de bruinebonengroep) en speciaal vervaardigde machines in hoog tempo worden ontwikkeld om te voorkomen dat het duistere virus zich nog verder kan verspreiden. Hopelijk weet men in China het virus de kop in te drukken en kunnen wij het voorlopig houden op de mondluier.

Kontkapje Kontkapje

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
4-12-2020, 19:46
Ik ben het met je eens Bert. Kom ik de super of de trein of de bus uit: Meteen zet ik m'n kapje af. Heerlijk die vrije lucht even in te ademen!

Reactie: (Bert Putters)
11-11-2020, 13:40
Jaap van Dissel en Hugo de Jonge eerder: Mondkapjes zijn schijnveiligheid. En nu zie ik alle makke schapen met een mondkapje lopen. Buiten lekker vrije lucht inademen...