Herinrichting Gouw 13 maart van start

ingevoerd op 10-3-2006

Op maandag 13 maart gaat de herinrichting van de Gouw, na intensief overleg met de winkeliers en omwonenden, van start. De werkzaamheden duren tot half juni.

Wat gaat er gebeuren?
• vervanging van de bestrating. De verharding van rijbaan en trottoirs wordt uitgevoerd in gebakken klinkers. Er wordt gebruikgemaakt van dezelfde brede trottoirbanden als in de Muntstraat en Nieuwstraat. De rijbaan wordt voorzien van een fundering, die trillinghinder zal beperken;
• (waar nodig) herstel van de historische stoepen, in overleg met de betreffende bewoners/winkeliers;
• vervanging van de straatverlichting door groene Oudhollandse lichtmasten en armaturen;
• het plaatsen van fietsenstandaards ter hoogte van de Hema;
• het aanbrengen van een ondergrondse stroomvoorziening ten behoeve van de markt;
• verbreding van de trottoirs;
• de aanleg van een laad- en loshaven ter hoogte van de huisnummers 12 t/m 20.
De Gouw blijft eenrichtingverkeer voor gemotoriseerd verkeer; alleen (brom)fietsers mogen in twee richtingen door de straat.
In verband met de bereikbaarheid van de winkels voor bevoorrading en hulpverlening, wordt het werk in drie fasen uitgevoerd.
• Fase 1:  kruispunt Nieuwstraat/Muntstraat/Korte Achterstraat/Gouw (half maart tot begin april). In de week van 13 maart wordt het kruispunt afgesloten. Er is geen doorgaand verkeer mogelijk vanaf de Nieuwstraat richting Gouw en Muntstraat. De winkels op de Gouw zijn  bereikbaar vanaf de Gedempte Turfhaven. Verkeer op de Roode Steen richting Nieuwstraat wordt omgeleid via het Grote Oost en de Oude Doelenkade. De winkels in de Nieuwstraat zijn bereikbaar vanaf het Kerkplein. Autoverkeer mag tijdelijk de Muntstraat inrijden vanaf de Pakhuisstraatbrug.
• Fase 2: Gouw tussen kruispunt en huisnummer 20 (restaurant) (eind maart tot half mei) Verkeer vanaf de Nieuwstraat kan weer gebruikmaken van de Korte Achterstraat (door tijdelijke omdraaiing van de rijrichting) en de Muntstraat. Alle looproutes blijven zo lang mogelijk in stand. Waar bestrating ontbreekt, komen tijdelijk loopschotten. De kramen van de zaterdagmarkt verhuizen tijdelijk naar de Veemarkt. De vrijmarkt op Koninginnedag (zaterdag 29 april) kan op de Gouw gewoon plaatsvinden. Dat geldt niet voor de voorjaarsmarkt (woensdag 26 april) en de bevrijdingsmarkt (vrijdag 5 mei).
• Fase 3: Gouw tussen huisnummer 20 en de Gedempte Turfhaven (half mei tot half juni) Verkeer uit de Nieuwstraat gaat nog steeds via de Korte Achterstraat en de Muntstraat. Bevoorrading van de winkels kan plaatsvinden via de Korte Achterstraat en via de Gouw (deels vanaf de Gedempte Turfhaven, deels vanaf het kruispunt). De looproutes blijven zo lang mogelijk in stand. Waar bestrating ontbreekt, komen loopschotten. De marktkramen blijft tot half juni op de Veemarkt.