Tandje hoger met opruimen bladafval 

12-11-2020

HOORNGIDS | Met de herfst komen de bladeren. In een altijd terugkerend ritme, gepaard gaand met een prachtig palet aan kleuren. Maar ook de overlast van gevallen bladeren op straat, op stoepen, op fietspaden en op wandelpaden is een jaarlijks terugkerende fenomeen. Met de daarbij behorende vorm van overlast. 

Wat de lokale politieke partijen VOCHoorn en HOP betreft mag er qua opruiming ervan wel een tandje bijgezet worden. De partijen hebben dan ook schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W m.b.t. het schoonhouden van straten en fietspaden en het vrijmaken van voetpaden en stoepen van bladafval in de gemeente Hoorn. Zie het schrijven hieronder. 

Geacht College,
Regelmatig worden VOCHoorn en HOP door burgers benaderd met de vraag waarom de straten, fietspaden en stoepen in Hoorn, Blokker en Zwaag zo ‘bezaaid’ liggen met bladeren en bladafval. Natuurlijk spreekt het voor zich dat in de herfst de bladeren vallen; VOCHoorn en HOP rekenen u dit niet aan. Wel zorgt dit voor burgers, bij deelname aan het verkeer, vaak tot onveilige situaties, zo luidt vaak de klacht.
De resultaten van eigen ‘fieldresearch’ door HOP en VOCHoorn bevestigen dit beeld: hoog opgestapelde bladeren op stoepen en veel resten bladafval op wegen en fietspaden, waardoor wegen en fietspaden smaller en gladder worden voor fietsers en stoepen minder begaanbaar voor voetgangers.
Gelijkertijd zien we ook dat er hard wordt gewerkt door medewerkers van de gemeente om bladerresten te verwijderen van de openbare weg: een goede zaak! Fiets- en voetpaden komen er naar onze mening minder goed af.

Dit brengt VOCHoorn en HOP tot de volgende vragen:
1. Herkent het college het beeld dat wij schetsen? Zo neen, waarom niet?
2. Wordt het opruimen van bladerresten met volle kracht aangepakt? Zo neen, waarom niet?
3. Wanneer denkt u dat wegen, fiets- en wandelpaden in onze gemeente verlost zijn van deze bladerresten?
In het verleden hebben we, m.n. commissielid Peter Peerdeman, gevraagd om bladerkorven te plaatsen, waarin particulieren en bedrijven bladafval kunnen storten.
4. Hoeveel van deze bladkorven functioneren momenteel in onze gemeente en welke ervaringen zijn hiermee tot op heden mee opgedaan?

VOCHoorn en HOP zien uw antwoorden met belangstelling en binnen de daarvoor geldende termijn tegemoet.

Met vriendelijke groet,
A.S. Ruppert, fractievoorzitter VOCHoorn
R. Vinkenborg, fractievoorzitter HOP

Bladeren herfst 3 Bladeren herfst 3