Vragen over algeheel vuurwerkverbod aan stadsbestuur

16-11-2020

HOORNGIDS | De lokale politieke partijen VOCHoorn en HOP maken zich grote zorgen over de handhaving van het algeheel vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling en daarvoor. Dit verbod is jongstleden vrijdag door het kabinet afgekondigd. Daarom hebben de beide partijen schriftelijke vragen gesteld aan het college i.c. Jan Nieuwenburg, portefeuillehouder Veiligheid.

Op dit moment wordt Hoorn in praktisch elke wijk geteisterd door het afsteken van, naar het inzicht van de beide partijen, illegaal vuurwerk: mortieren, lawinepijlen etc. VOCHoorn en HOP vragen zich in alle ernst af wat het college gaat doen om deze overlast nu en ook later te bestrijden. Om die reden is onderstaande brief verzonden. 

Geacht College,
Vrijdag 13 november heeft het kabinet besloten dat komende jaarwisseling consumentenvuurwerk in de ban gaat. De verkoop en het afsteken van vuurwerk zijn verboden. Het verbod is eenmalig en vooral bedoeld om de handhaving makkelijker te maken en de ziekenhuizen, tijdens de huidige coronapandemie, niet nog zwaarder te belasten. Al eerder had het kabinet besloten om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. VOCHoorn en HOP respecteren deze kabinetsbesluiten.
Gelijkertijd worden we momenteel in Hoorn geconfronteerd met explosies en klappen veroorzaakt door het afsteken van, naar wij denken, illegaal en zwaar vuurwerk zoals mortieren en lawinepijlen. Elke avond is het in een of meerdere wijken van Hoorn wel raak! VOCHoorn en HOP vermoeden dat de komende weken tot en met de jaarwisseling burgers in Hoorn vaker zullen opschrikken door dit illegaal vuurwerk. Personen die vuurwerk afsteken, krijgen een boete van € 100 en een strafblad, zo vernamen wij.

Dit brengt de fracties van VOCHoorn en HOP tot de volgende vragen:
1. Deelt het college de zorgen van VOCHoorn en HOP? Zo neen, waarom niet?
2. Hoe gaat het college de handhaving van het vuurwerkverbod organiseren?
3. Welke specifieke acties overweegt het college te ondernemen om de verkoop en het afsteken van met name illegaal vuurwerk te voorkomen? Graag motiveren.
4. Is het college voornemens om, ter voorkoming van overlast en schade aan eigendommen, helder en duidelijk te communiceren wat de gevolgen zijn indien men betrapt wordt op het bezit en afsteken van (illegaal) vuurwerk? Zo neen, waarom niet?
5. Komt er vanuit Den Haag extra budget voor de inzet van BOA’s of de extra inzet van blauw?
6. Indien vraag 5 negatief wordt beantwoord, is het college dan bereid om hiervoor tijdelijk extra budget vrij te maken? Zo neen, waarom niet?

VOCHoorn en HOP zien uw antwoorden met belangstelling binnen de geldende termijn tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Aart Ruppert, fractievoorzitter VOCHoorn
Robert Vinkenborg, fractievoorzitter HOP

Foto: een recent door vuurwerk tot aan de fundering verwoeste afvalbak

Afvalbak door vuurwerk vernield Afvalbak door vuurwerk vernield