Ontkennende verdachte moord op Dimitri uit Hoorn

17-11-2020

HOORNGIDS | De 26-jarige Dimitri uit Hoorn was een bekende verschijning in de regio. Door een aangeboren afwijking aan zijn been verplaatste hij zich steunend op een kruk of met een scootmobiel. Veelal werd hij gezien in gezelschap van mensen die geen onbekenden waren van de politie. Op zaterdag 8 augustus werd zijn levenloze lichaam aangetroffen in Nibbixwoud, waar hij volgens een inschatting van de politie al enige tijd in het water had gelegen bij het naastgelegen fietspad aan de Medemblikkervaart.  

Het fietspad werd afgezet voor een sporenonderzoek om de toedracht te achterhalen. Al snel was duidelijk dat het zou gaan om een misdrijf. Het zogeheten Team Grootschalig Onderzoek hield buurtonderzoeken en getuigen werden opgeroepen. 

Gezelschap 
Dimitri was met zijn donkerkleurige scootmobiel eerder die nacht gezien in Wognum, aan de Sportlaan. Mogelijk in gezelschap van een ander. Ook was hij rond middernacht nog gezien in het uitgaanscentrum van Hoorn, om uiteindelijk in het water te belanden langs het fietspad Over de Leek, dat loopt vanaf de Dorpsstraat in Nibbixwoud naar de Zwaagdijk in Zwaagdijk-Oost. Na vaststelling dat het om een misdrijf ging riep de politie getuigen op zich te melden die het slachtoffer in de nacht van vrijdag op zaterdag of op zaterdagmorgen op zijn scootmobiel hadden gezien of in die tijd gebruik hebben gemaakt van het fietspad. Uiteindelijk werd een verdachte in de kraag gevat. 

Voor de rechter
Op maandag 16 november verscheen deze verdachte voor de rechter in Haarlem, waar hij en zijn advocaat iedere betrokkenheid ontkenden. Het door het Openbaar Ministerie geschetste scenario waarbij de verdachte Dimitri bewusteloos zou hebben geslagen om hem vervolgens te doden en te beroven werd stelselmatig ontkend. Wel erkende de uit Somalië afkomstige verdachte dat hij met enige regelmaat in gezelschap van Dimitri verkeerde, ook in de periode voorafgaand aan diens dood, waarbij drank en drugs zouden zijn gebruikt. De als agressief bekend staande Somaliër heeft al eerdere veroordelingen gekregen voor delicten waarbij zwaar geweld was gebruikt. Het definitieve oordeel van de rechter laat nog op zich wachten.

Man in sloot Nibbixwoud 2 Man in sloot Nibbixwoud 2