Mogelijke uitbreiding woonwagenlocatie Bobeldijkerweg

Digitale Commissievergadering 17 november

HOORNGIDS | Het Hoornse college van B&W wil de mening van de raad over wel of niet uitbreiden van het aantal standplaatsen en zo ja, waar dat dient te gebeuren. Er zijn drie mogelijkheden. Binnen de huidige locatie aan de Bobeldijkerweg, in een uitbreiding van de locatie aansluitend aan de huidige locatie of ergens anders.

Uitgangspunt is dat de woonwagenbewoners de mogelijkheid geboden wordt om te leven in een woonvorm die past bij hun culturele identiteit. Het college vraagt wel of er randvoorwaarden moeten worden gesteld over leefbaarheid en veiligheid en welke voorwaarden voor zowel de gemeente als voor de woonwagenbewoners gaan gelden. De gemeente wil onder andere geregeld hebben dat er goede verbindingen zijn en dat er een goed toezicht komt op het nakomen van de afspraken. Handhaving en bouwtoezicht. De gemeente wil in gesprek blijven met mensen die de bewoners vertegenwoordigen.

Menno Jas (DRP) maakte in de aftrap bij de discussie duidelijk dat de gemeente Hoorn volgens Europese wetgeving (Europese Hof voor de Rechten van de Mens) sinds 2013 een onwettig beleid voert. Woonwagenbewoners worden op een andere manier behandeld dan andere mensen. Wanneer door de gemeente wordt gesproken over woonbehoefte, moet het duidelijk zijn dat er dan een andere woonbehoefte wordt bedoeld. Dat betekent niet dat er vaste huizen worden gebouwd i.p.v. een woonwagen. Er is in het verleden een beleid gevoerd door de gemeente Hoorn dat heeft geleid tot minder standplaatsen.

Andere fracties komen met vragen over wat wordt bedoeld met normalisatie en randvoorwaarden. Worden die ook gesteld wanneer in de Kersenboogerd iets aan bewoning wordt gedaan? Waarom, vraagt Thomas de Groot (PvdA), wordt aan bewoners een BIBOB-verklaring gevraagd? De behoefte om het aantal standplaatsen uit te breiden wordt breed gezien als iets waar aan voldaan moet worden, maar is het wenselijk om eerst te vragen aan randvoorwaarden te voldoen?

Er is waardering voor de inzet van wethouder Marjon van der Ven die het gesprek met de woonwagenbewoners is aangegaan. Ze vindt ook dat de status aparte moet verdwijnen. De burgemeester gaat over het vragen van een BIBOB-verklaring. Ze wil dat bewoners niet de dupe gaan worden van zaken die in het verleden hebben plaatsgevonden. De bouw- en inrichtingsafspraken zijn gemaakt in overleg met de huidige bewoners. Zij is echter niet de verantwoordelijke wethouder van openbare orde en veiligheid. De burgemeester, niet aanwezig bij de commissievergadering, heeft aangegeven daarover te kunnen worden aangesproken.

Vragen van het college aan de raadscommissie voor de meningvormende bespreking zijn:

• Wil de raadscommissie het aantal standplaatsen voor woonwagenbewoners in de gemeente Hoorn uitbreiden?
• Wil de raadscommissie het aantal standplaatsen op de woonwagenlocatie aan de Bobeldijkerweg/Zomervaart in de gemeente Hoorn uitbreiden?
• Welke randvoorwaarden wil de raadscommissie hanteren bij een mogelijke uitbreiding van de woonwagenlocatie? Stemt de raadscommissie in met het stellen van randvoorwaarden over leefbaarheid en veiligheid, bereikbaarheid en vertegenwoordiging? Wat voor voorwaarden gelden voor de woonwagenbewoners en voor de gemeente?
• Welke mogelijkheden tot uitbreiding (of de combinatie hiervan) wil de raadscommissie hanteren: inbreiding binnen de contouren van de huidige woonwagenlocatie en/of uitbreiding in aansluiting op de huidige woonwagenlocatie.
• Welke regels voor volgordebepaling voor eventuele koopstandplaatsen wil de raadscommissie toepassen? Voor huurstandplaatsen met huurwoonwagens en voor sociale huurwoningen gelden de regels van het regionale woonruimteverdelingssysteem en de nadere regels van Intermaris voor woonwagenstandplaatsen.

Menno Jas van De Realistische Partij Menno Jas van De Realistische Partij