Dierentuinen vrezen faillissement na derde lockdown

Dieren adopteren om extra inkomsten te genereren

HOORNGIDS | Met je kinderen of kleinkinderen naar de aapjes en de pinguïns gaan kijken, kan binnen afzienbare tijd niet meer dan een nostalgische herinnering zijn. De vijftig dierentuinen die Nederland telt, hebben grote moeite om het hoofd boven water te houden. De reorganisatiemogelijkheden zijn beperkt: ”Een olifant blijft ook tijdens een lockdown honderd kilo ruwvoer eten.”

Dierentuinen zijn dit jaar 150 miljoen omzet misgelopen
Vanaf morgen mogen ze weer open maar de vraag is hoe lang ze open kunnen blijven. Volgens Wineke Schoo, directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, hebben de dierentuinen dit jaar al in totaal 150 miljoen aan gederfde inkomsten op de balans staan. Tijdens de eerste lockdown moesten ze negen weken dicht, in de normaal zo drukke zomerperiode mochten de parken maar op halve capaciteit open en in september volgde een tweede lockdown. Een derde lockdown zou veel dierentuinen fataal kunnen worden, vreest de directeur.

Ontslagen
Inmiddels gaat er een ware ontslaggolf door de dierentuinwereld. Bij Dierenpark Amersfoort verdwenen 17 van de 125 werknemers. Apenheul in Apeldoorn moest bij tien van de tachtig medewerkers het contract beëindigen. Diergaarde Blijdorp zag zich genoodzaakt een kwart van de 180 personeelsleden te ontslaan, vooral bij de afdelingen horeca, sales en educatie. De Rotterdamse dierentuin verklaarde dit jaar af te stevenen op een verlies van tien miljoen euro.

Dieren adopteren om extra inkomsten te genereren
Het kabinet stelde in september 39 miljoen euro voor de noodlijdende dierentuinen beschikbaar. Het is de vraag of het genoeg is. Dierentuinen verzinnen intussen creatieve oplossingen om extra inkomsten te genereren. Kortingen op abonnementen, nieuwe merchandisingartikelen en het adopteren van dieren. Voor bedragen vanaf 25 euro krijgen adoptieouders een heus document met een foto van ‘hun’ geadopteerde dier. Het ‘aannemen’ van een uil komt op 50 euro, voor 600 euro mag je je vader of moeder van een kameel noemen.

Dierentuin Dierentuin