Onenigheid in de Hoornse sportwereld

Stichting Hoorns Sportcollectief stuurt uiterst kritische brief over sportakkoord

HOORNGIDS | De gemeenteraad van Hoorn heeft van Stichting Hoorns Sportcollectief een uiterst kritische brief ontvangen over het sportakkoord, de samenstelling van het kernteam en het gemis aan draagvlak bij sportverenigingen uit Zwaag, Blokker en Hoorn. Naar aanleiding van deze brief vraagt Fractie Tonnaer o.a. aan het college of ze de relatie tussen kernteam, sportverenigingen en het Hoorns Sportcollectief wil verbeteren en het draagvlak voor de uitvoering van het Sportakkoord kan vergroten. Hieronder de door Fractie Tonnaer verzonden brief aan het college van B&W.

Geacht college,
De Hoornse gemeenteraad heeft van Stichting Hoorns Sportcollectief een kritische brief ontvangen over het Sportakkoord, de samenstelling van kernteam en het gemis aan draagvlak bij sportverenigingen. Naar aanleiding van deze brief stellen wij de volgende vragen:

1. Welke relatie heeft de gemeente Hoorn tot de (voormalige) sportformateur, het kernteam en het Hoorns Sportakkoord ? De voormalige sportformateur gebruikt o.a. het (mail) adres van de gemeente Hoorn en suggereert daarmee medewerker van de gemeente te zijn;
2. Hoe verhoudt zich het Sportakkoord tot het gemeentelijke sportbeleid ? Bent u bij de samenstelling van het Hoorns Sportakkoord betrokken geweest en daar medeverantwoordelijk voor ?
3. Is het u bekend dat bij het schrijven van het Sportakkoord weinig sportverenigingen uit Hoorn, Blokker en Zwaag betrokken zijn en dat het daarmee draagvlak mist om uitgevoerd te worden ? Heeft het gemis aan draagvlak invloed op de houding van de gemeente tegenover de uitvoering van het Sportakkoord ?
4. Het kernteam beschikt jaarlijks over een uitvoeringsbudget van € 40.000,- (in 2021). Een van de aanvraag-criteria is een cofinanciering van 50%. Bent u het met ons eens dat 50% eigen bijdrage voor sportverenigingen fors is en niet aanmoedigt om een aanvraag te doen ? Hoeveel budgetaanvragen zijn er door sportverenigingen gedaan vóór eind september 2020 ?
5. Bent u het met ons eens dat voor een goede uitvoering van het Sportakkoord meer draagvlak nodig is bij sportverenigingen en het Hoorns Sportcollectief ? Is het een taak van het college of van het kernteam om dit draagvlak te vergroten ? 
6. Kunt u de relatie tussen kernteam, sportverenigingen en Hoorns Sportcollectief versterken zodat het draagvlak en de uitvoerbaarheid van het Sportakkoord worden bevorderd ?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn