Verbod op carbidschieten rond jaarwisseling

HOP en VOCHoorn willen zorg ontlasten

HOORNGIDS | Rond de jaarwisseling is er geen vuurwerk. Er is het nodige om te doen geweest, maar zeker met het oog op de overbelasting van het zorgpersoneel heeft het kabinet besloten om geen vuurwerk toe te staan met de jaarwisseling. De hondenbezitters hebben dit besluit met gejuich ontvangen. Het niet verboden carbidschieten, bekend in bepaalde regio’s in ons land, lijkt voor velen een alternatief te worden om toch knallend het nieuwe jaar in te luiden. 

Het afschieten van carbid gebeurt over het algemeen vanuit melkbussen, waarbij het produceren van zo veel mogelijk lawaai het ultieme doel is. De lokale politieke partijen VOCHoorn en HOP maken zich hier ernstig zorgen over en hebben om die reden vragen gesteld aan het college van B&W. De vragen zijn hieronder te lezen. 

Geacht College,
16 november jl. hebben VOCHoorn en HOP art. 36 vragen gesteld met betrekking tot de handhaving van een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling 20/21. Het carbidschieten valt echter niet onder dit verbod. 
De verkopers van melkbussen en carbid merken ondertussen een grote toename in bestellingen. Met name registreren zij veel kopers afkomstig uit het westen van Nederland. Ook zijn er al mensen uit het westen van het land geregistreerd die in het oosten van het land o.a. Hattem op carbidschietcursus gaan.
Meerdere veiligheidsregio’s hebben de afgelopen dagen met elkaar om de tafel gezeten om tot een gezamenlijk plan te komen. Maandag 23 november wordt dit onderwerp besproken in het Veiligheidsberaad.
Sommige gemeenten willen hier niet op wachten. Groningen, Lisse, Hillegom, Noordwijk, Teylingen en Dordrecht willen een verbod opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Ook burgemeester Jan van Zanen van Den Haag verbiedt het afschieten van carbid.
VOCHoorn en HOP maken zich ernstig zorgen dat straks carbidschieten in Hoorn gebruikt gaat worden als alternatief voor het afsteken van ‘gewoon’ vuurwerk en ‘carbidschieters’ en belangstellenden grote risico’s lopen. Bovendien is het algeheel vuurwerkverbod rond jaarwisseling ingesteld om de zorg te ontlasten.
Dit brengt de fracties van VOCHoorn en HOP tot de volgende vragen:

1. Deelt het college de zorgen van VOCHoorn en HOP dat carbidschieten straks als alternatief gaat gelden voor het afsteken van ‘gewoon’ vuurwerk? Zo neen, waarom niet?
2. Met welk standpunt gaat onze portefeuillehouder het overleg van het Veiligheidsberaad in?
3. Is het college bereid de APV aan te passen en carbidschieten in Hoorn te verbieden? Zo neen, waarom niet?
4. Indien in de APV geen carbidregels worden opgenomen, gelden, bij het afsteken van carbid, de regels uit het strafrecht met mogelijk gevangenisstraf tot gevolg. De politie zal o.i. verscherpt moeten controleren en moeten beboeten.
Is deze (extra) inzet beschikbaar? Zo neen, waarom niet?

VOCHoorn en HOP zien uw antwoorden met belangstelling binnen de geldende termijn tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Aart Ruppert, fractievoorzitter VOCHoorn
Robert Vinkenborg, fractievoorzitter HOP

Carbidbussen Carbidbussen

Reacties
Reactie: (James S)
25-11-2020, 00:51
Om op dit moment Carbid te verbieden is te vergelijken met een ijsje, die je uit de handen van een kind grist, en er op gaat stampen zodat het kind lekker niet het ijsje op kan eten. Zo begint het te voelen althans. Mijn eigen zoontje heeft een trauma opgelopen door illegaal vuurwerk, en is daar met hulp van zijn vriendjes overheen gekomen, en verheugde zich, net als zijn vader extra hard op oud en nieuw. Eerst kwam het verbod op knalvuurwerk, wat ik nog kan begrijpen, maar ook vuurpijlen, dus siervuurwerk. Vorige week dan het algehele vuurwerkverbod, en logisch dat mensen dan gaan kijken naar alternatieven om toch nog een beetje te kunnen knallen. Carbid in de handen van papa die op carbidcursus gaat (ook nog eens, want inderdaad, carbid kan gevaarlijk zijn, en die cursus zal waarschijnlijk niet gaan hoe je iemand zijn huis ermee kan opblazen. ) is wat anders dan een kut cobra6 in de handen van 16 jarig tuig. Het verbod is al klote genoeg, verbied carbid nou niet, daarmee sta je achter de melkbus, en wordt er een bal afgeschoten als je het gas aansteek. wil je geen vliegende voorwerpen, en moet er per se iets verboden worden, doe dan het vliegende voorwerp in de ban zodat men een vuil niszak moet gebruiken als 'deksel' James S. (Zwaag/Blokker)