Opwaardering centrumgebied Kersenboogerd

Digitale Commissievergadering 24 november

HOORNGIDS | Het centrumgebied van de Kersenboogerd dreigt te verloederen wanneer niet op tijd wordt ingegrepen. Het college stelt daarom een meervoudige aanpak voor, bestaande uit vier invalshoeken die zowel sociaal als fysiek van aard zijn.

Het viersporenbeleid bestaat uit vier onderdelen:

Spoor 1: Warmtenet, riolering en openbare ruimte

Spoor 2: Woondifferentiatie, inbreiding en herinrichting binnenterreinen

Spoor 3: Openbaar vervoersknooppunt Kersenboogerd, winkelcentrum en voorzieningen

Spoor 4: Sociale aanpak

Dit wil de gemeente samen met Intermaris de komende 10 tot 15 jaar verwezenlijken. De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met het inzetten van € 300.000,- voor de verdere uitwerking van de plannen en 6 miljoen euro om de plannen uit te voeren en toestemming om de plannen samen met Intermaris te ontwikkelen.

Dit is een uitwerking van het raadsbesluit van 10 december 2019 dat groen licht gaf voor de Toekomstvisie  centrumgebied Kersenboogerd. In deze visie is sprake van een aantal opgaven, zoals: het gaat goed met bewoners, fijn samenwonen, slim combineren, mooiere en veilige openbare ruimte, aantrekkelijk winkel- en stationsgebied. Alle fracties zien en benoemen de noodzaak om de problemen in de wijk aan te pakken. Met name de onrust, de overlast en het vandalisme zijn blijvend en dit bederft het woongenot van veel bewoners.

Er heerst het idee dat gemeente, politie en Intermaris onvoldoende doet om dit te verbeteren. Een vijfde punt kan aan de lijst worden toegevoegd: veiligheid (ChristenUnie en PvdA). En leidt het verbeteren van woningen en wijk tot duurdere woningen waardoor de huidige bewoners daar niet kunnen terugkeren na de aanpak? Waar Alex Smit (Sociaal Hoorn) het niet realistisch vindt om het hele centrumgebied te slopen en opnieuw in te richten om de problemen daar te bestrijden, vindt Menno Jas (De Realistische Partij) het juist een realistische mogelijkheid. Duidelijk is dat alle fracties menen dat de problematiek structureel is. Er wordt wel herinnerd aan zaken die in de wijk wel zijn gedaan.  

Wethouder Kholoud Al Mobayed kan zich goed vinden in alle opmerkingen die zijn gemaakt en vraagt de raad om het college inderdaad de opdracht te geven dit plan te starten. Ze wil niet wachten. Ze benadrukt nog dat ze de inzet van Intermaris erg op prijs stelt. Ze noemt ook enkele andere partners die meewerken om de doelstellingen te halen. Het onderwerp zal in de komende raadsvergadering weinig tegenstand ontmoeten.

Over de Kersenboogerd Over de Kersenboogerd

Reacties
Reactie: (Ben)
25-11-2020, 11:20
Nu hoop ik dat spoor 4: Sociale aanpak, binnen de tijdsspanne van 10/15 jaar resultaat laat zien. Als Intermaris de bebouwing wil verdichten (met sociale woningbouw), betekent dit een hogere concentratie van mensen die weinig te besteden hebben. Krijg het gevoel dat Intermaris zich indekt met megalomane projecten die worden gefinancierd door de gemeenschap (lees subsidie). Voor dat dit doorgeprikt wordt zijn we met z.n allen weer 15 jaar verder....