Hoorn wil met warmtenet beginnen in de Kersenboogerd

Digitale Commissievergadering 24 november

HOORNGIDS | De gemeente Hoorn heeft ook het streven om in 2040 als stad energieneutraal te zijn. Omdat het verwezenlijken ervan het beste kan beginnen in een wijk waarin dat kansrijk is, werd gekozen voor de Kersenboogerd. Gedacht wordt aan het realiseren van een geothermiebron in combinatie met warmtenet. Daarna kan wellicht het warmtenet worden uitgebreid over andere wijken.

Er is al een begin gemaakt met stappen richting aardgasvrij maken van de Kersenboogerd. De haalbaarheid van de plannen wordt samen onderzocht met de partners HV, Intermaris en Duurzaam Bouwloket. Ook het overleg met de bewoners is opgestart.

Optimale communicatie met de bewoners is zeer belangrijk. Er wordt ook gewaarschuwd voor de kosten van een warmtenet die elders in Nederland erg tegenvielen. Duidelijk moet zijn dat de bewoners minder hoeven te betalen aan energie. Let op het ontzorgen van de bewoners, aldus Alex Smit (Sociaal Hoorn). Er wordt ook gerefereerd aan een bezoek aan een vergelijkbaar project in Heerhugowaard en Elsbeth Broerse (D66) vindt dat wij beslist het overleg met bewoners over het project goed op orde moeten hebben.

Aart Ruppert (VOCHoorn) vraagt zich af waarom men in Duitsland meer aardgas wil gebruiken, terwijl wij in Nederland van het aardgas af willen. Dit om te illustreren dat we goed duidelijk moeten krijgen wat het beste is wat ons te doen staat.   

Wethouder Samir Bashara kan niet alle onduidelijkheden afdoende uitleggen, omdat een en ander nog in een onderzoeksfase zit. De gekozen oplossing voor warmtenet is na enig onderzoek toch wel de meest voordelige te zijn. De aanpassingskosten per huishouden zullen niet meer zijn dan de aanschaf van een verwarmingsketel voor gas. Hij noemt, evenals Danny Verdonk (FDV) dat er inderdaad ook andere warmtetransitieoplossingen bestaan. Het is wel zo dat er een minimaal aantal woningen op het systeem dient te worden aangesloten om uit de kosten te kunnen komen. Het blijft binnen de ‘niet meer dan normaal norm’. Hoorn loopt hiermee bepaald niet voorop, andere gemeenten zijn al vele jaren bezig. De wethouder zal op een aantal vragen waar hij nu geen antwoord op heeft, schriftelijk antwoorden. In de toekomst zullen ongetwijfeld oplossingen komen voor de warmte- en energietransitie die beter zullen zijn, maar we moeten daar niet op wachten en niets doen.

Over het warmtenet Over het warmtenet

Reacties
Reactie: (Ben)
25-11-2020, 09:27
Mooi die politieke ambitie. Welke stappen zijn er al gemaakt dan? Behalve bedrijven gecontacteerd die zich warmlopen voor mooie winsten te incasseren. Een website met mooie plaatjes maakt nog geen transitie. Voorlopig worden alle fietspaden in de KB dichtgemaakt met beton. Lijkt me erg onhandig als er weer pijpen in de grond moeten komen.