Ambitie om Hoorn over 20 jaar circulaire gemeente te laten zijn

Digitale Commissievergadering 24 november

HOORNGIDS | Het college heeft als ambitie om Hoorn in 2040 een circulaire*) gemeente te laten zijn. Een stad die het milieu niet verder belast en waar hergebruik van spullen gebruik is. Uitgangspunt wordt de 10 R’en ladder’. Klimaatneutraal en levend binnen de capaciteit van de aarde. Dit in een nota ‘Uitvoeringsprogramma Circulair Hoorn 2021-2024’. 

Diverse fracties kunnen zich vinden in het idee, maar er wordt ook gezegd dat het geen dogma moet worden. Wat de ’10 R’en ladder’ allemaal voorstaat had wel in de stukken mogen staat. Het zijn 10 onderwerpen, waarin hergebruik op allerlei gebied wordt gestimuleerd.

Het tempo waarin het circulair worden moet gebeuren moet ook realistisch en haalbaar zijn. Het is goed om de lat hoog te leggen, maar moet wel een zaak worden voor de bewoners en bedrijven. Er moet veel worden gedaan om ook voldoende draagvlak te kweken. Er zijn fracties die vinden dat het wel voortvarend aangepakt moet worden.

Wethouder Samir Bashara benadrukt dat dit een focus- en ambitiedocument is. Op het gebied van de uitvoering moet nog veel nader worden bedacht wat er mogelijk is. Het college zal met voorstellen komen die gebaseerd zijn op de uitgangspunten van dit document. Het onderwerp zal niet extra besproken worden tijdens de komende raadsvergadering.

*) Een circulaire economie of kringloopeconomie is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem.

De circulaire economie De circulaire economie