Buurman krijgt auto in de schoot geworpen

Bewoner Roy weer mobiel dankzij unieke actie van buurman Steven

HOORNGIDS | Wat doe je als je weet dat je buurman wekelijks op de fiets naar de Voedselbank gaat? En zijn zieke vrouw niet kan bezoeken vanwege een vervoersprobleem? Inderdaad: dan bied je hem voor onbepaalde tijd je auto aan. 

Voor Steven Boonstra uit ’t Zand was het de gewoonste zaak van de wereld. ”Onze auto stond te koop, wij hadden de wagen niet nodig en we moeten elkaar in deze tijd zoveel mogelijk helpen”, vindt hij. En zo had buurman Roy van der Linden van de één op andere dag de beschikking over een eigen vierwieler: ”Ik kon het haast niet geloven, maar Steven meende het echt.”
Volgens buurtconsulent Moïra Bonne van Wooncompagnie zijn de buurmannen een inspirerend voorbeeld van hoe buren elkaar kunnen helpen: ”Helaas zien we ook regelmatig de problematiek in wijken, mede door Corona, sterk toenemen. Van dit soort verhalen worden we blij.”

Buren passen op de kinderen…
”Mijn vrouw Bibian en ik vinden het bijzonder dat wij de auto van de buren mogen gebruiken”, zegt Roy van der Linden. ”Als in de toekomst onze financiële positie wat beter is, kunnen we de auto eventueel kopen. Ik ben hier echt mee gered. Toen mijn vrouw onlangs plotseling in het ziekenhuis terechtkwam, kon ik haar elke dag bezoeken. Weet je wat zo mooi was? Steven en zijn vrouw Elisa pasten dan op de kinderen. Helemaal geweldig.”

Buurman doet het straatwerk
Buurman Steven Boonstra vindt het ‘niet meer dan normaal’ dat hij de auto uitleent. ”Roy en zijn vrouw hebben zes kinderen en niet veel te besteden. Dan dóe je dat toch voor elkaar. Met de auto hebben de buren hun vrijheid weer terug, dat vinden we fijn. Bovendien gaat het over en weer. Toen ik graag een nieuw pad naar mijn voordeur wilde, stond Roy meteen voor me klaar.”

Meer uitzondering dan regel
Het inspirerende burencontact in ’t Zand is helaas meer uitzondering dan regel, ervaart buurtconsulent Moïra Bonne van Buurtteam Schagen. ”We zien de problematiek in al onze wijken hand over hand toenemen. Dat komt in de eerste plaats door de eenzijdige instroom: steeds meer nieuwe huurders staan minder stevig in de schoenen, hebben weinig financiële middelen of persoonlijke problemen. Door corona is de sociale wijkproblematiek alleen maar toegenomen. Mensen zitten veel thuis, letten op elkaar, kampen met meer met financiële onzekerheden en krijgen een korter lontje. Dat leidt steeds vaker tot onderlinge problemen. De problemen zijn inmiddels zo omvangrijk, dat wij als buurtconsulenten ons eigenlijk alleen nog bezighouden met zaken als overlast, burenconflicten en persoonlijke problematiek”, stelt Moïra Bonne.

Met bewoners in gesprek
”De buurtbeheerder signaleert en naar aanleiding daarvan gaan wij met bewoners in gesprek”, legt Moïra Bonne uit. ”Speelt er een persoonlijk probleem? Dan proberen we het op te lossen of bewoners in contact te brengen met de juiste hulpverlener of instantie. Burenconflicten proberen we met elkaar of via buurtbemiddeling op te lossen. We betrekken daar liefst de betreffende buren bij en in sommige gevallen richten we ons op een heel complex. Onze insteek is altijd om escalatie te voorkomen. Samen willen we ervoor zorgen dat mensen zo prettig mogelijk wonen.”

Praat met elkaar, luister naar elkaar
Buurtbeheerder Moïra Bonne: ”Het is belangrijk dat mensen beseffen dat zij zelfstandig wonen en er dus ook zelf voor moeten zorgen dat ze op een goede manier met elkaar moeten omgaan. Investeer in je relatie met buren, praat met ze, luister en probeer ze te begrijpen. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes en leefgeluiden zijn er altijd. Ik hoop vurig dat het verhaal van buurmannen Steven en Roy voor veel huurders een ware inspiratiebron zal zijn.”

Buren met auto Buren met auto