Jongeren én ouders die NEE zeggen tegen alcohol en drugs

05-12-2020

HOORNGIDS | NEE zeggen tegen alcohol en drugs. Dat is een van de doelen in het verder terugdringen van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in de regio Westfriesland. De wethouders zorg en burgemeester Wortelboer van Stede Broec willen met een gerichte thematische aanpak meer effecten realiseren voor een gezondere verantwoorde leefstijl. Zowel onder jongeren als hun ouders. De komende drie jaar is hiervoor 150.000 euro beschikbaar. Alle Westfriese colleges stemden in met een uitvoeringsplan dat bestaat uit interventies, trainingen en campagnes. 

Burgemeester Ronald Wortelboer, voorzitter van de Westfriese stuurgroep In control of alcohol & drugs: ”Het terugdringen van alcoholgebruik onder onze Westfriese jongeren gaat ons al jaren aan het hart. Samen met diverse partners stonden wij in 2008 aan de start van een van de eerste alcoholpreventieprojecten in Nederland.”

Bewustwording
Veranderende wetgeving en de inzet van alcoholverstrekkers zoals supermarkten hebben geleid tot meer bewustwording en het onaantrekkelijker maken van alcohol voor jongeren. Zo is de startleeftijd van het eerst alcoholische drankje gestegen van 12,1 naar 15,1 jaar.
”Maar we zijn er dus nog niet. Uit het laatste jongvolwassenenonderzoek blijkt dat nog altijd 59% van de ouders met kinderen tussen de 14 en 16 jaar alcoholgebruik goedkeurt. Dit plan richt zich om die reden ook op de oudertolerantie en beïnvloeding van 18-minners. Daarnaast hebben wij ook budget vrijgemaakt voor de aanpak van drugsgebruik. Hierbij wordt de samenwerking gezocht met scholen, jongerenwerkers, wijkagenten, GGD, Brijder en de jongeren zelf”, aldus Wortelboer.

Beïnvloeding minderjarigen
Uit recent onderzoek blijkt nogmaals hoe belangrijk de omgeving van minderjarigen is voor hun gedrag naarmate zij ouder worden. Zo ook de voorbeeldfunctie van ouders op het (drink)gedrag van hun kind. Er is nog weinig kennis bij ouders over de gevolgen van alcohol en drugs op het puberbrein. Ook hun positieve rol in het voorkomen van te vroeg alcohol drinken wordt vaak onderschat. Daarom wordt meer budget uitgetrokken om ouders te informeren en handvatten te geven om NEE te kunnen zeggen. Door aan te sluiten bij de landelijke campagnes zoals ’Zien drinken doet drinken’ zijn er afgelopen maand twee gratis webinars georganiseerd voor ouders. ”Hieraan deden al meer dan 300 ouders mee. Ouders zijn geholpen met tips om het gesprek met hun puber te voeren en leren op welke signalen zij kunnen letten als hun kind alcohol of drugs gebruikt”, aldus Wortelboer namens de stuurgroep.

Vijf thema’s
Het regionale uitvoeringsprogramma bestaat uit vijf thema’s:
1. Aanpak drugsgebruik
2. Oudertolerantie en beïnvloeding 18-minners
3. Verantwoordelijke beslissingen leren te nemen bij jongeren stimuleren
4. Weerbaarheid jongeren vergroten
5. Eenduidige handhaving

Dit uitvoeringsplan sluit aan op het nationale preventieakkoord van het kabinet en op de lopende samenwerking met het voortgezet onderwijs en partners zoals Brijder, GGD en maatschappelijke- en sportinstellingen. De vijf thema’s geven richting in het aanbieden van interventies en trainingen van de samenwerkingspartners in Westfriesland. De regio is ook actief deelnemer aan landelijke campagnes vanuit NIX18.

Samenwerking in Noord-Holland Noord
Sinds 2013 werken de 17 gemeenten uit Noord-Holland Noord, GGD HollandsNoorden, Brijder, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en GGZ Noord-Holland Noord daarom samen om het onverantwoord alcohol- en drugsgebruik onder jongeren verder terug te dringen en te voorkomen. Zij doen dat onder de vlag van het programma In control of alcohol en drugs (ICOAD). Zo wordt er bovenregionaal samengewerkt op het gebied van onderzoek, monitoring en de contacten met het onderwijs om interventies aan te bieden.

Alcoholbeleid kinderen Alcoholbeleid kinderen