Onverwachte zorgkosten: bijna een kwart kan deze niet betalen

05-12-2020

HOORNGIDS | Ruim één op de vijf Nederlanders had in 2020 te maken met zorgkosten die niet werden vergoed terwijl ze daar wel op hadden gerekend, vorig jaar was dat nog één op drie. Bijna een kwart van deze groep kon de onverwachte zorgkosten in 2020 niet gemakkelijk zelf betalen. 

Onverwachte zorgkosten worden het meest gemaakt door de aanschaf van benodigde medicijnen. Vooral Nederlanders jonger dan 34 jaar krijgen te maken met onverwachte zorgkosten. Voor hen zijn deze vaker meer dan € 500,-. Vooral onwetendheid over het huidige zorgstelsel veroorzaakt onvoorziene zorgkosten. Dit blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 2.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Onverwachte zorgkosten lopen op tot € 1.000,-
Bijna een kwart van de Nederlanders met onverwachte zorgkosten geeft aan dat ze het moeilijk vinden om deze te betalen. Voor de helft van de groep die onverwachte zorgkosten maakte, waren deze niet hoger dan € 250,-. Maar liefst 27% had te maken met kosten tussen € 250,- en € 500,- en 8% moest onverwacht meer dan € 750,- betalen. Die laatste groep bestaat vaker uit Nederlanders onder de 35 dan uit 65-plussers. Uit eerder onderzoek blijkt dat jongeren ook vaker een betalingsregeling aanvragen voor gemaakte kosten binnen het eigen risico en dat zij weinig kennis hebben over het zorgstelsel.

Onwetendheid zorgstelsel oorzaak van onverwachte kosten
Bijna een derde van de Nederlanders die tegen onverwachte kosten aanliep, wist niet dat de zorgkosten die ze maakten onder het eigen risico vielen. Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, ziet vooral dat veel mensen nog steeds niet goed op de hoogte zijn van de zorgkosten waar het eigen risico voor geldt: “Ondanks dat dit de afgelopen jaren nauwelijks veranderd is, zijn mensen nog steeds verrast wanneer ze de kosten gedeeltelijk of volledig zelf moeten betalen.” Daarnaast werden de zorgkosten bij 29% niet vergoed uit hun basis- of aanvullende verzekering, terwijl ze dit wel hadden gedacht. 21% wist niet dat er een wettelijke eigen bijdrage werd gevraagd voor de zorgkosten die ze maakten. Een kleiner deel ging naar een zorgverlener waar de behandeling niet (of niet volledig) vergoed werd door de zorgverzekeraar (15%). 

Meeste onverwachte kosten voor medicijnen
Nederlanders worden het vaakst verrast met onverwachte kosten voor medicijnen (58%). Daarvan wist een derde niet dat de kosten onder het eigen risico vielen. Ook maken Nederlanders vaak onverwachte kosten voor medische hulpmiddelen (24%), tandheelkunde (22%), ziekenhuiszorg (20%) en fysiotherapie (18%). “Al jaren zien we dat het vooral de jongeren zijn die onverwachte kosten maken voor fysiotherapie. Zij gaan dan ook vaak naar een zorgverlener waarbij de behandelingen niet of niet volledig worden vergoed door hun verzekeraar. Het advies is dan ook om bij je verzekeraar na te gaan of een zorgverlener die jij wilt kiezen wel gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar. Maak niet zomaar een afspraak, want dat kan je uiteindelijk duur komen te staan. En wil je heel graag naar een bepaalde zorgverlener, zoals de fysiotherapeut bij jou om de hoek, kijk dan vooraf of de betreffende behandelingen hier wel of niet vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Je kunt je keuze voor je zorgverzekering ook hierop baseren. Dat kan je uiteindelijk veel geld schelen”, aldus Löwik.

Bron: Pricewise

Onverwachte zorgkosten in nederland Onverwachte zorgkosten in nederland

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
6-12-2020, 08:22
Dankzij de VVD'er Hoogevorst zitten wij met die probleem. Marktwerking in de zorg is doorgeslagen. Wat een aantal wakkere zorgverleners hebben bedacht met de SP is de uitkomt. "HET NATIONAAL ZORGFONDS" Dan zijn we uit de vele onnodige kosten. Moet een verzekeraar profvoetbal sponsoren? Elk jaar zoveel dure reclame maken op Maand-, Week-, Dagbladen, Radio en TV....Astrid Joosten zei het al tegen Klaas Dijkhof (VVD) uw partijprogramma lijkt wel een copy van de linkse partijen. "Markt werking moet worden teruggedraaid".