Hosanna in den hoge!

Column van Sjaak Grosthuizen05-12-2020

HOORNGIDS | Tweehonderdnegenentwintig meter! Dat is de beoogde hoogte van een heuse wolkenkrabber in Hoorn! Ik zag het artikel langskomen en ik keek meteen naar de datum, hoewel ik al vrij zeker wist dat die 4 december was en niet 1 april. Een wolkenkrabberplan in Hoorn, waar een flink deel van de bevolking in een stuip trekt wanneer er bouwplannen zijn die hoger willen uitkomen dan het reuzenrad op de kermis. Een toren van Babel, hoogmoetswaanzin (nee, die -t- staat er expres!), waarhebdatnouvoornodigkreten en Manhattan aan het Hop, we zijn niet in Dubai en andere afkeurende uitroepen, ik heb ze allemaal al eens langs horen komen. De Toren van Hoorn zou best eens kunnen worden overtroefd met een gebouw dat zo’n viermaal zo hoog is. Probeer daar maar eens vier keer zo sterk over af te kraken.

Ik kreeg meteen een feestgevoel, durf ik te bekennen. Ik denk dat Niek Heijne, het progressieve D66 raadslid, ongetwijfeld minimaal zal hebben geglimlacht en misschien is zelfs hij enigszins verrast door de hoogte van het voorgenomen bouwwerk. Het wordt zelfs de hoogste toren van Nederland. Lars Fasten - onthoud die naam! - is de man die met ruwe schetsen aanklopte bij wethouder van als-je-wilt-bouwen-moet-je-het-goed-doenzaken Arthur Helling. Arthur kent zijn pappenheimers, is goed op de hoogte van de hoogtevrees die er bij kleinstedelijke politici ingeramd lijkt te zijn. Een flink deel van de raad kreeg al rode vlekken bij voorstellen om in de stad wooncomplexen te bouwen met meer dan vier verdiepingen.

Tegen een paar fractievoorzitters ben ik nu al geneigd geruststellend te zeggen dat ze zich niet zo druk hoeven te maken. Dik Bennis (CDA) kan vanaf de hoogste verdieping van de toren alle voetbalvelden zien. Cees Maas (ChristenUnie) zal ik toefluisteren dat je bovenop de toren zoveel dichter bij de Heere bent en Roger Tonnaer (FT) kan ik geruststellen met de mededeling dat het gebouw niet gepland is in De Nieuwe Steen en Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) is vast te paaien met de belofte dat er in het gebouw zoveel appartementen in de wat duurdere sector zullen komen, dat je de rest van Hoorn kunt volgooien met sociale huurwoningen. Te beginnen in De Nieuwe Steen; dat lijkt mij wel getuigen van gevoel voor humor.

Tweehonderdnegentwintig meter! Hoger dan welk gebouw dan ook in Nederland. Nu nog wel. We hebben nu de unieke kans om Hoorn op de wereldkaart te zetten. Je kunt je dan ergens in een gehucht in Verweggistan achteloos laten ontvallen dat je in Hoorn woont. ‘Hoorn?’ wordt dan gevraagd met een blik van: dat zal toch niet waar zijn? En dan kun jij met onverholen trots zeggen: ‘Jazeker in Hoorn, Hoorn van de toren.’ Heel Westfriesland zal de toren kunnen zien. Het architectonisch mirakel zal ver uitsteken boven de zichtlijnen die ze in Zwaagdijk langs de bedrijfslaagbouw van het Zevenhuis koesteren.

Arthur Helling wil het plan langzaam laten dalen in de Hoornse gemeenteraad. We kunnen niet wachten om de belachelijkste tegenargumenten te mogen aanhoren. We zullen erom lachen, want wat zal de kleinstedelijke benepenheid beter aan het daglicht kunnen brengen dan een bouwplan van dit formaat? Wat moet je met zo’n toren hoor ik nu al vragen. Er komen vanzelf fraaie invullingsvoorstellen. Bovenin zetelt straks het reclamebureau ‘De Hoogwerkers’. Ook op de bovenste verdieping, bereikbaar met de snel lift, de dames- en heren- en anderszinssociëteit ‘De Verhevenen’ waar men jaarlijks op hilarische wijze de eerste raadsvergadering over de toren naspeelt.

Op hoge toon protesteren, vanuit de hoogte denigreren, geen hoogte kunnen krijgen van hen die het te hoog in de bol hebben, het hoogste woord hebben over plannen waar de lat juist hoog gelegd wordt, hoog van de toren blazen tegenover hen die het hoogste lied zingen over het hoogtij vieren van progressief denken. We gaan het allemaal meemaken. We zullen je op de hoogte houden over het nieuwe hoogtepunt in de geschiedenis van Hoorn!

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_wolkenkrabber in Hoorn Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_wolkenkrabber in Hoorn

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
6-12-2020, 17:13
Waar is dat plan nou goed voor? Het is horizonvervuiling! Als ik vandaag de dag bij helder weer met de trein uit Zaandam kom, zie ik bij Oosthuizen al de toren van de Oosterkerk, die van Van der Valk én de zendmast in Hoorn 80. Maar niet doen dus, lijkt me.

Reactie: (Dirck)
5-12-2020, 21:54
Leuk plan maar denk dat meeste partijen tegen zijn, vooral omdat je geen verkiezingen wil verliezen door iets goed te keuren waar de meerderheid tegen is.... leuk om te zien maar ga er echt niet vlak naast wonen... dus rest terrein en woningen kunnen een claim indienen voor waardedaling.