Is een warmtenet in de Kersenboogerd haalbaar?

Digitale Gemeenteraadsvergadering 8 december

HOORNGIDS | Het college heeft op basis van een haalbaarheidsstudie het beeld dat de volgende stap gezet kan worden naar het realiseren van een warmtenet, te beginnen in de Kersenboogerd.

Vragen en opmerkingen van de fracties gaan over de betaalbaarheid voor de bewoners en de technische problemen die moeten worden opgelost. De PvdA heeft de vrees voor kostenstijging in een amendement vervat. De raadsleden hebben in de afgelopen tijd diverse informatierondes kunnen bijwonen, maar daardoor zijn er ook weer vragen opgekomen.

Roy Drommel (GroenLinks) hoopt niet dat alle nieuwe vragen ervoor zullen zorgen dat we nog langer moeten wachten op het starten van het project.

Wethouder Samir Bashara kan niet garanderen dat niemand meer gaat betalen voor de energietransitie. Wie in een beter geïsoleerde woning en energiebewuster bezig is, zal niet worden overvallen met veel hogere energierekeningen. Het amendement van de PvdA wordt daarom ontraden. Wachten op betere technieken, andere inzichten en kennisnemen van kinderziektes elders is niet goed. ”We zouden subsidies kunnen mislopen en achterop kunnen raken”. VOCHoorn en CDA voelden zich een beetje voor het blok gezet, omdat ook de dreiging van het mislopen van subsidie aan de orde is.

Na de uitleg van de wethouder veranderde Thomas de Groot (PvdA) het amendement in een motie. Deze werd aangenomen.

Wthouder S. Bashara Wthouder S. Bashara

Reacties
Reactie: (Ben)
9-12-2020, 09:32
Warmtenet lijkt al een beetje achterhaald door de tijd. Wordt nu al vol ingezet op waterstof door energiebedrijven. Waar gaat de warmtenet provider straks op stoken? Combinatie van aardgas en biomassa? = ongewenst. Verder voel ik mij als particuliere huiseigenaar achtergesteld in de besluitvorming en inzicht in de kosten. Toch zie ik dit initiatief als een mooie kans om te onderzoeken of ik definitief afscheid kan nemen van een energie-monopolist (dus mogelijk niet aansluiten op dit warmtenet). Wens de politiek veel wijsheid.