Nederland vijf weken 'op slot'

Rutte gestoord door activisten bij Torentje tijdens speech

HOORNGIDS | Premier Mark Rutte richtte zich vanavond tijdens een live toespraak vanuit het Torentje rechtstreeks tot de Nederlanders: ”Het is een ‘heftig besluit’, maar Nederland gaat voor een periode van vijf weken in lockdown.” Tijdens zijn toespraak haalde hij kort uit naar activisten die met gegil en gefluit duidelijk te horen waren.

Premier Rutte: ”Toen ik bijna negen maanden geleden een toespraak hield over corona hoopte ook ik dat het voor het laatst zou zijn. Maar helaas moet ik mij weer tot u richten, omdat het niet goed gaat met de besmettingscijfers. Voor een periode van 5 weken gaat Nederland gaat op slot.”

Tot 19 januari lockdown
Het kabinetsbesluit tot een vergaande lockdown die tot 19 januari gaat duren behelst sluiting van alle scholen en alle winkels behalve supermarkten, zaken als slagers, apotheken en banken. Ook musea, dierentuinen en bioscopen moeten hun poorten weer gesloten houden. Datzelfde geldt voor sportscholen, alleen buitensport blijft toegestaan. Alle binnensportlocaties gaan dicht. Tevens moeten contactberoepen zoals kappers, masseurs en sekswerkers hun activiteiten tot nader order stopzetten.

Beperkte kinderopvang
Uitsluitend medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten en tandartsen blijven actief. De kinderopvang blijft alleen open voor kinderen van wie de ouders een essentieel beroep hebben. Hotels mogen open blijven, maar geen eten meer serveren. Gebedshuizen blijven wel open en topsport mag doorgaan. Buurthuizen blijven toegankelijk voor kwetsbare mensen en bibliotheken mogen een afhaalservice runnen. Over reizen zei de premier: ”Blijf zoveel mogelijk thuis. Als je een huisje hebt gehuurd, kun je daarheen. Maar maak geen onnodige uitstapjes.”
Het kabinet raadt ook wintersportvakanties in het voorjaar af. Er geldt een negatief reisadvies tot half maart. Eerder adviseerde het kabinet alleen tijdens de kerstvakantie niet naar het buitenland te gaan. Overigens geldt voor veel landen sowieso al een ‘oranje’ advies, waarbij geldt dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Bezoek thuis
Het kabinet raadt ook aan zoveel mogelijk af te zien van bezoek thuis, het maximum wordt twee personen. Behalve met kerst: dan is het aantal van drie toegestaan. ”Dan kan er wel iets meer, maar kerst blijft helaas sober”, aldus Rutte. ”We moeten al het nodige doen. We moeten door de zure appel heen bijten. En ja, het wordt beter. Er komt een moment dat we corona weer achter ons laten. Dat is niet meteen, niet over een week, niet over een maand. Maar met het vaccin wordt 2021 een jaar van hoop. Met licht aan het einde van de tunnel.”

Mark Rutte Mark Rutte