Zorgcapaciteit neemt af, 'vergrijzing' neemt toe

Vragen van Conny Ligthert, Fractie Tonnaer, inzake Hoorns Ouderenbeleid

HOORNGIDS | De babyboomgeneratie is aan het ’vergrijzen’. Ondanks haarverf, enz., wordt deze generatie meer zorgbehoeftig, terwijl de verwachting is dat de zorgcapaciteit af gaat nemen.

Landelijke cijfers van het CBS laten zien dat senioren als leeftijdscategorie toeneemt, zelfs ’dubbele’ vergrijzing (mensen boven de 85 jaar) neemt steeds verder toe. Deze leeftijdscategorie kent specifieke problemen en specifieke hulpvragen, onder anderen is kans op eenzaamheid bij deze groep groot.

Nog steeds zijn er veel digibeten in de oudere leeftijdscategorie, terwijl het communicatieverkeer steeds meer via de digitale snelweg verloopt. Vooral in coronatijd is computer/smartphone/tablet bijna noodzakelijk voor het sociale verkeer. De verwachting is dat het online verkeer ook na corona zal toenemen. Volgens onderzoek van PCOB  is ’slechts’ 35% van 75 plussers op internet. Een aantal zal dat nooit lukken vanwege fysieke beperkingen, anderen hebben hier veel problemen mee of angst voor.

Belangrijk is om hierop als gemeente te anticiperen en beleid te maken.

Daarom heeft Conny Ligthert, raadslid namens Fractie Tonnaer, schriftelijke vragen hierover gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders:

 

Aan College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: art. 36 vragen over Ouderenbeleid naar aanleiding van Notitie van Stichting Ouderenraad, d.d. eind september 2020: “Het leven is een feest! – Is het leven een feest? “

Hoorn, 9 december 2020.

Geacht College,

Volgens het Planbureau Leefomgeving/CBS (cijfers 2019) is de belangrijkste trend in de demografie van Nederland, ook in onze regio, de voortgaande vergrijzing. In 2018 is het percentage 65-plussers toegenomen tot bijna 19 procent en er wordt een verdere stijging verwacht naar 25 procent in 2035. Pas in 2050 zal het iets minder worden. Met de ouder wordende bevolking neem het aantal 85-plussers toe,  die zal verdubbelen. Een ander belangrijk punt is dat de verwachting is dat de het potentieel zorgcapaciteit zal afnemen tot de helft in 2035.

De landelijke Ouderenbond KBP-PCOB heeft onder bijna 3000 ouderen in 2019 vastgesteld dat veel ouderen moeite hebben met de snelheid waarmee de maatschappij digitaliseert.  Ruim 35% van de 75-plussers gebruikt geen internet blijkt uit dit onderzoek. Deze ouderen vinden het te moeilijk en/of voelen zich te oud en/of hebben fysieke problemen en/of vertrouwen het internet niet. KBO-PCOB vindt hulp voor ouderen naar de digitale snelweg noodzakelijk en velen van de ouderen verwachten dat het nooit zal lukken door persoonlijke beperkingen op de digitale snelweg te komen en daarom zijn alternatieven voor digitale oplossing noodzakelijk voor deze categorie.

Belangrijk om vooruit te kijken hoe ouderen, (met een fors aantal)  toch een positieve laatste levensfase in Hoorn kunnen doorbrengen en hoe de zorg in Hoorn optimaal voor deze ouderen geregeld kan worden.

Eind september heeft Stichting Ouderenraad Hoorn de notitie van de Ouderenraad Hoorn over zingeving bij senioren opgesteld door Peter Pijsel, (Het leven is een feest! - Is het leven een feest?) overhandigd aan wethouder mevrouw Al Mobayad,

De Ouderenraad geeft in bovengenoemde notitie  o.a. de volgende aanbevelingen:

o  Gemeente, welzijnsorganisaties en ouderenbonden kunnen alleen effectief zijn, wanneer ze nauw samenwerken en duidelijke prioriteiten stellen.

o  Senioren zouden in het lokale welzijnsbeleid op het gebied van zingeving en eenzaamheid een aparte plaats moeten krijgen, omdat hun situatie en behoeften wezenlijk afwijken van die van andere leeftijdsgroepen.

o  De Ouderenraad adviseert de gemeente Hoorn een coördinator ouderenbeleid aan te stellen. Deze functionaris dient de positie en bevoegdheid te krijgen om, in overleg met de doelgroep en andere belanghebbenden, geïntegreerd ouderenbeleid te ontwerpen.

o  Tevens zou een soort “Ouderenloket” moeten worden ingesteld, waar senioren met hun specifieke vragen en behoeften terecht kunnen.

o  Buurtprojecten, een goede inrichting van de openbare ruimte, meer woonvormen voor gelijkgestemden en het gebruik en toegankelijkheid van techniek en ICT bevorderen betekenisvol contact en zin in leven. In het ondersteuningsaanbod moet een glijdende schaal komen van familie, buren en vrienden, tot goed opgeleide vrijwilligers en tot slot professionele geestelijke zorg.

Onze vragen zijn:

1.  Bent u bereid om specifiek Ouderenbeleid te ontwerpen in het Welzijnsbeleid, gelet op de groeiende leeftijdscategorie met specifieke problemen en toenemende zorgvragen?

2.  Bent u bereid een Ouderenloket en/of coördinator ouderenbeleid in gemeente Hoorn aan te stellen?.

3.  Bent u bereid om bij de inrichting van de openbare ruimte specifieke aandacht te besteden aan ontmoetingsruimten en activiteiten voor zingeving. (o.a. toegankelijkheid ICT te bevorderen bij ouderen en eenzaamheidsbestrijding van ouderen)?

4.  Bent u bereid als gemeente Hoorn  alternatieve communicatie  te bieden voor de ouderen in Hoorn in plaats van via de digitale snelweg omdat deze voor velen (nog) niet toegankelijk is?

5.  Bent u bereid om op korte termijn een sessie te organiseren met de Ouderenraad over bovengenoemde onderwerpen genoemd in de notitie “Het leven is een feest!- Is het leven een feest? ”.

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer

Conny Ligthert, gemeenteraadslid

Eenzame ouderen Eenzame ouderen