Burgemeester Hoorn toont begrip voor moedeloosheid ondernemers

Jan Nieuwenburg richt zich middels brief tot de Hoornse ondernemers

HOORNGIDS | De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de detailhandel. Zeker nu de meeste winkels gedwongen gesloten zijn. Het was voor Hoorns burgemeester Jan Nieuwenburg aanleiding om zich in een brief te richten tot de de ondernemers in de detailhandel. Hieronder is de volledige inhoud van de brief te lezen.

Beste ondernemers,
In deze coronacrisis worden veel ondernemers enorm zwaar op de proef gesteld. En hoewel ik weet dat velen van jullie begrip hebben voor het feit dat er maatregelen nodig zijn om het coronavirus te bestrijden, neemt dat niet weg dat jullie hard geraakt worden. Ik heb gezien hoe jullie binnen alle regels en beperkingen steeds weer de energie weten te vinden om mee te bewegen. Dat vraagt veel van jullie creativiteit en ondernemerschap en ik heb ook echt diep respect voor hoe jullie je op deze manier door de crisis proberen te slaan.
Stuk voor stuk dragen jullie bij aan onze stad als aantrekkelijke plek om te wonen en te recreëren. Jullie zijn met de horeca en de markten de gastvrouwen en -heren van onze stad en jullie zorgen voor gezelligheid en leven in de brouwerij. En daarmee maken jullie Hoorn in betere tijden een levendige en gastvrije stad.

Contact met de gemeente
Als gemeente proberen wij jullie bij te staan, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Door in te spelen op nieuwe regels, door zoveel mogelijk ruimte te zoeken binnen de regels en door mee te denken en te adviseren. Soms schuurt dat, omdat wij nu eenmaal ook de taak hebben om te handhaven als het niet gaat zoals het moet. Daarin proberen wij terughoudend en constructief te zijn, vanuit het begrip en de wetenschap dat jullie nu meer dan ook die ruimte móeten opzoeken. Tegelijkertijd moeten we ook streng zijn als dit keer op keer gebeurt en het goede gesprek en overleg tot niets leidt.
Om te zorgen voor constructieve samenwerking wil ik jullie vragen om toch vooral contact op te nemen met ons detailhandelsteam. Om nieuwe ideeën of plannen vooraf te bespreken, voor vragen, maar ook als je iets dwars zit. Onze mensen hebben echt hart voor jullie zaak en staan klaar om mee te denken. En als het maar enigszins mogelijk is, zoeken wij met jullie de ruimte. Goed overleg vooraf voorkomt teleurstelling achteraf. Ik hoop dat we op deze manier vooral samen kunnen werken, naast elkaar en niet tegenover elkaar.

Hulpregelingen
Er zijn verschillende regelingen waar ondernemers in zwaar weer op terug kunnen vallen. Binnenkort ontvangt u van ons een brief met daarin een overzicht van de verschillende regelingen waar u als ondernemer gebruik van kunt maken en op terug kunt vallen als dat nodig is.

Tot slot
Zoals ik al zei, ik begrijp heel goed dat je als ondernemer in deze tijd af en toe moedeloos wordt van de maatregelen en regels. Weet dat wij daar als gemeente ook oog voor hebben en in onze contacten via de veiligheidsregio en het veiligheidsberaad ook aandacht vragen voor de belangen en situatie van de ondernemers. Ik hoop oprecht dat er snel weer ruimte komt voor jullie om de deuren te openen. Voor nu wens ik jullie heel veel sterkte en doorzettingskracht. 
Alvast fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2021, met hopelijk snel meer mogelijkheden om te ondernemen.
Met vriendelijke groet,
Jan Nieuwenburg
Burgemeester

Jan Nieuwenburg burgemeester Hoorn 2 Jan Nieuwenburg burgemeester Hoorn 2