Inzamelactie illegaal vuurwerk

21-12-2020

HOORNGIDS | Als het aan de fractie Tonnaer ligt kan het bezit van illegaal vuurwerk eenmalig straffeloos worden opgelost door het te (laten) inleveren op een nader te bepalen locatie. De Fractie Tonnaer pleit voor het organiseren van inzamelpunten van vuurwerk in verband met het bezit en verbod vuurwerk af te steken. Om problemen te voorkomen tijdens oudejaarsavond is het zonder straf inleveren van vuurwerk volgens de lokale politieke partij de beste oplossing. Daartoe is onderstaande brief verzonden naar de burgemeester van Hoorn. 

Geachte burgemeester Nieuwenburg,
Door het coronavirus mag dit jaar geen vuurwerk afgestoken worden. Dit algemeen vuurwerkverbod in coronatijd is ingesteld om drukte op straat tijdens de jaarwisseling tegen te gaan en om de druk op de zorg door vuurwerkslachtoffers te voorkomen. Ondanks het verbod is vuurwerk gekocht met de bedoeling dit vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. Het bezit van vuurwerk prikkelt vuurwerkbezitters ondanks het verbod toch vuurwerk af te steken. Het langdurig bewaren van vuurwerk in huis is ook gevaarlijk.
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft laten weten dat gemeenten (illegaal) vuurwerk mogen inzamelen. Een aantal gemeenten w.o. Rotterdam is al gestart met het succesvol inzamelen van vuurwerk. Verder heeft de Minister van Justitie en Veiligheid toegezegd dat eigenaren van vuurwerk vrijwaring krijgen van strafvervolging indien ze het vuurwerk inleveren. De minister gaat bekijken op welke wijze het vuurwerk veilig vervoerd en opgeslagen kan worden. Onze fractie vraagt u in Hoorn een inzamelactie voor vuurwerk te organiseren en o.a. de Brandweer Hoorn daarbij te betrekken. Als inzamelpunt voor het vuurwerk vinden wij geschikt de Brandweerkazernes en de gemeentelijke werf.

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer, Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Vuurwerk man Vuurwerk man